Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vliegbasis Kleine Brogel wordt verbouwd voor F-35

ma 8 jul. - 0:12

De vliegbasis van Kleine Brogel zal grondig vernieuwd worden tegen de komst van de nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen. Er komen nieuwe loodsen, een verblijf voor piloten en technici en een centrum voor vliegsimulatoren.
kleine brogel
© Bron: Belga

De kosten voor het aanpassen van de basis van Kleine Brogel en de vliegbasis van Florennes worden op 275 miljoen euro geraamd. Dat blijkt uit de openbare aanbesteding die de krant De Morgen kon inkijken. Er worden onder meer nieuwe loodsen en een verblijf voor de piloten en de technici gebouwd. En er komt een centrum voor vliegsimulatoren. "Simulatie wordt in de toekomst nog belangrijker", vertelt basiscommandant Jeroen Poesen. "Zeker voor de F-35 krijgt simulatie een heel belangrijk aandeel. We zullen dus veel minder mer de F-35 vliegen. En daardoor zal er ook minder geluidsoverlast zijn voor de omwonenden."

Timing

De verbouwingen aan de basis van Kleine Brogel zijn voor 2023-2024 gepland. "De eerste F-35's worden in 2023 in de Verenigde Staten aan België geleverd.", gaat Poesen verder. "En vanaf 2025 worden de eerste toestellen in Florennes verwacht~en vanaf 2027 ook in Kleine Brogel."

Nog werkzaamheden

Er zijn nog meer werken gepland op de vliegbasis. "En dat staat volledig los van de komst van de F-35. Zo krijgt onze landingsbaan een nieuw toplaag. En momenteel~zijn we een nieuwe verkeerstoren aan het bouwen, die werkzaamheden zijn nu bezig. En dan moeten we nog enkele andere gebouwen vervangen." een groot deel van de werkzaamheden worden betaald door de NAVO. "Zo vloeit een deel van het NAVO-geld terug naar België en Belgische ondernemers." 

Het leger blijft een grote werkgever in Limburg. Op de vliegbasis van Kleine Brogel werken nu 1.350 mensen, 1.000 daarvan wonen in Limburg.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet