Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vluchtelingenkamp Moria in Lesbos gaat op in vlammen: zo kan jij helpen

do 10 sep. - 8:56

Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is bijna volledig verwoest door een reeks hevige branden. 12.000 à 13.000 mensen zijn opnieuw dakloos. Bijna alle bewoners van Moria zijn mensen die oorlog ontvlucht zijn, in Syrië, Irak, Afghanistan of Congo.

“Het kamp is officieel bestemd voor zo’n 2.000 à 3.000 mensen”, vertelde VRT-journalist Bert De Vroey bij de collega’s van Radio 1. “Maar daarrond is een soort sloppenwijk verrezen. De Griekse minister van migratie heeft aangekondigd dat er tijdelijke opvang voorzien wordt op een veerboot, twee marineschepen en een kamp met 3.500 tenten.” Volgens de minister van migratie zal het kamp niet opnieuw opgebouwd worden, maar komt er een soort gesloten opvangcentrum.

Het kamp was eerder in quarantaine geplaatst door een uitbraak van het coronavirus. Mogelijks werd het vuur aangestoken door de bewoners van het kamp. “Voor het hele kamp werd er opnieuw  een strengere lockdown aangekondigd dan de voorbije maanden al het geval was. Dat zou geleid hebben tot rellen, protesten en brandstichting”, aldus De Vroey.

"Wat we zien, is het zeer trieste, maar het enigszins te verwachten resultaat van vijf jaar desastreus en inhumaan migratiebeleid. Mensen leven in compleet onmenselijke omstandigheden, worden ziek van de omstandigheden en hebben afschuwelijke mentale problemen”, vertelt Caroline Willemen van Artsen Zonder Grenzen in Terzake. “Daarbovenop kwamen al vijf maanden heel strikte restricties op beweging door het coronavirus. Sinds een week geldt er een totale quarantaine. Mensen hebben hun limiet bereikt en zijn ook over hun limieten gegaan. Het lijkt erop dat sommigen het heft zelf in handen hebben genomen.”

Wat kan jij doen om te helpen?

Because We Carry is een Nederlandse organisatie die vooral focust op moeders en kinderen in het vluchtelingenkamp. Je kan een gift doen via deze link. Ook Stichting Bootvluchteling is actief in Moria en kan gesteund worden via deze website.

Artsen Zonder Grenzen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Amnesty International en 11.11.11 zetten zich in voor de situatie in Moria.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet