radio2 ann&daan
Voedingswetenschapper Amandine De Paepe over de lever: "Brood voor de maaltijd op restaurant eten is het slechtste idee ooit"
di 4 apr. - 3:00
Heb je soms last van vermoeidheid of puistjes of een extreme drang naar suiker? Dan is jouw lever misschien wel belast. “De lever regelt onze energie- en vitaminehuishouding, filtert schadelijke stoffen uit het bloed en heeft een belangrijke rol in de hormoonregulatie en het weerstandsvermogen”, vertelt De Paepe. “Dus zeker niet enkel de verwerking van alcohol.”
Een gezonde levensstijl staat op nummer één
De traditionele geneeskunde bekijkt vaak enkel problemen als levercirrose, maar als je weet dat een 'belaste' lever veel voorkomt bij vrouwen en de gevolgen ervan niet min zijn, dan weet je dat het tijd wordt om de lever extra aandacht te geven. Voedingswetenschapper De Paepe wil dit ook aankaarten in haar boek ‘Er ligt meer op je lever dan je denkt’.
“Eigenlijk staat een gezonde levensstijl op nummer één”, zegt De Paepe. “Gezonde voeding, minder suikers, minder alcohol, minder koolhydraten ’s avonds, meer bewegen: het zijn allemaal tips om een gezonde levensstijl te creëren. Intermittend fasting kan interessant zijn, maar dan raad ik aan om vooral ’s avonds kleinere porties te eten.”
“’s Avonds koolhydraten eten, zoals pasta’s, is zwaar om te verteren. Het zijn lange ketens van suiker en als je die niet verbruikt, ga je die suikers opstapelen in je spieren en lever. We bewegen veel minder in de avond, daarom raad ik het af als je gezonder wil leven. Suikers kunnen de lever ook belasten.”
Hoe weet ik of mijn lever belast is?
“Onze lever is dé detox-machine van ons lichaam. Wanneer je last hebt van de typische kwaaltjes, weet je dat je lever belast is. Denk aan lang slapen en toch vermoeid zijn, moeilijk kunnen afvallen, hormonale klachten, nachtelijk zweten of enorme suikerdrang.”
Je stoelgang zegt ook veel over de staat van je lever. “De kleur en structuur zijn beiden belangrijk. Een lichtbruine kleur kan wijzen op een belaste lever, maar een zeer vettige stoelgang ook.”
“Ook puistjes hebben te maken met een protesterende lever. De huid is ook een orgaan en reflecteert de gezondheid van jouw lever. Hoofdpijn en migraine zijn tekens van een belaste lever, want je lever stapelt toxines op en die kunnen de oorzaak zijn van migraine.”
“Een belaste lever wordt niet weergegeven in een bloedanalyse, dus daar moet je je niet op baseren. Het kan ook zijn dat je een ongezonde lever hebt, maar amper klachten. Ik raad aan om met een deskundige te spreken over je kwaaltjes of twijfels. Hij of zij zal je kunnen verder helpen, want het is zeker niet onomkeerbaar.”
Voorkomen is beter dan genezen
Door een gezonde levensstijl aan te nemen, kan je een belaste lever voorkomen. “Je moet bezig zijn met je gezondheid, voordat de kwaaltjes er zijn. Drink bijvoorbeeld niet te veel koffie, want dat zorgt voor een hoog stressgehalte van je lichaam. Een beetje koffie kan, want het is wel goed voor de vertering.”
“Ook is het interessant om groenten als voorgerecht te eten. Een soepje bijvoorbeeld. Eet daarna je koolhydraten. De vezels in de groenten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Hoe hoger de bloedsuikerspiegel, hoe harder de lever moet werken. Brood op restaurant is bijvoorbeeld het slechtste idee ever”