Vogelbescherming Vlaanderen: "Veel mensen willen geen jachtgebied in hun achtertuin na dood van wolvin Naya"
ma 28 okt. - 1:40

Vogelbescherming Vlaanderen voert al enkele jaren actie voor correcte en transparante jachtplannen. Op de kaart van die Vlaamse jachtplannen staan heel wat tuinen, parken, scholen, kerkhoven en recreatieterreinen ingekleurd als jachtgebied. In het verleden was daar nog heel wat commotie rond omdat veel mensen niet wisten dat hun huis, tuin of perceel ingekleurd stond als jachtgebied. Heel wat Vlamingen zetten vorig jaar dan ook de stap om hun eigendom te laten schrappen als jachtgebied.
Op 1 jaar tijd verdween zo 18.500 hectare jachtgebied. "Duizenden Vlamingen hebben al het signaal gegeven dat ze helemaal niet gediend zijn met het zomaar inkleuren van hun eigendom als jachtgebied", zei Vogelbescherming Vlaanderen daarover.
Systeem omdraaien
Er is volgens Vogelbescherming Vlaanderen nog een lange weg te gaan. "De verantwoordelijkheid ligt nu nog te veel bij de eigenaar zelf. Jagers kleuren op bestaande jachtplannen, zonder toestemming, jouw terrein in en vervolgens is het aan de eigenaar om te bewijzen dat hij geen toestemming heeft gegeven en de percelen wil laten uitkleuren." Vogelbescherming wil dat dat systeem wordt omgekeerd. "De behandeling van de dossiers van mensen die hun eigendom willen laten uitschrijven kost veel geld en bovendien loopt de administratie ook veel vertraging op", klinkt het.
De dood van Naya heeft een gevoelige snaar geraakt
Het aantal uitschrijvingen zou volgens Vogelbescherming Vlaanderen blijven stijgen. "Zeker nu - na de dood van wolvin Naya - merken we dat mensen actie ondernemen. De voorbije maand hebben ruim 400 mensen gevraagd om hun tuin of grond te laten schrappen als jachtgebied. Naya heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt." In Limburg blijkt er wel geen toename te zijn van mensen die gevraagd hebben hun grond als jachtgebied te schrappen.
Sint-Hubertusvereniging: Grootste deel jachtgebieden blijft ongewijzigd
Jachtvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen begrijpt dat sommige mensen boos zijn op jagers en daarom actie willen ondernemen maar vindt die woede ook onterecht. "Het is namelijk helemaal niet bewezen dat jagers verantwoordelijk zijn voor de dood van Naya", klinkt het.
"Bovendien blijft zo'n 95 procent van de jachtgebieden ongewijzigd, dus dat betekent volgens ons dat er toch wel een bepaald draagvlak is voor de jachtrechten in Vlaanderen."
Auteurs: Joppe Matyn en Ilse Suffeleers