
goeiemorgen morgen!
Voor eens en voor altijd: Vlaai is geen taart!
goeiemorgen morgen!
ma 27 feb. - 9:00

Je kan het alleen in Limburg vinden: een lekker stukje Limburgse vlaai. Het dessert wordt op elk feest voorgeschoteld en de hele familie smult ervan. Maar is vlaai niet gewoon taart?
In z'n geheel in de oven gebakken
Jana Smeets trekt alle registers open als het gaat over de Limburgse vlaai. "Mensen die niet uit Limburg komen, zeggen gemakkelijk taart tegen vlaai. Dat klopt echt niet."
Heet het vlaai omdat er latjes bovenop liggen? "Nee! Dat is geen argument om het vlaai te noemen", zegt Jana. "Er is vlaai met latjes. Maar je vindt ook vlaai zonder latjes, met 'knubbeltjes' of rijst."
Heet het vlaai omdat er fruit in zit? "Ook niet helemaal. Er bestaat natuurlijk ook zoiets als fruittaart", zegt Jana.
Wat maakt een vlaai dan een vlaai en geen taart? "Het deeg van een vlaai is luchtiger dan dat van een taart. Het is een gistdeeg met suiker, eieren, melk en boter. Typisch voor Limburgse vlaaien is dat de fruitvulling in de taart meegebakken wordt. Denk maar aan een kersenvlaai of een abrikozenvlaai. Eens de vlaai de oven uit is, mag er niets aan toegevoegd worden. Geen fruitjes, geen slagroom", zegt Jana.
"En uiteraard moet de vlaai ook in Limburg gemaakt zijn om van een echte Limburgse vlaai te kunnen spreken", vertelt ze trots.