Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Voorkom een beroerte, hou je vinger aan de pols!

di 13 feb. - 2:48

Elke dag krijgen 50 mensen in ons land een beroerte, dat is één per halfuur. Veel van die herseninfarcten kunnen nochtans voorkomen worden, want ze zijn vaak het gevolg van een hartritmestoornis, namelijk voorkamerfibrillatie of VKF.
ziekenhuiskamer in het Middelheimziekenhuis

Kieken in mijn borst

"Dokter, er zit precies een kieken in mijn borst te fladderen dat er uit wil!" Met die klacht kwam een patiënt bij cardioloog Bruno Schwagten in het ZNA-ziekenhuis Middelheim in Antwerpen. De patiënt had last van voorkamerfibrillatie (VKF): zijn hart pompte niet altijd regelmatig, het ritme was verstoord. Eén op de vier Belgen lijdt aan VKF, maar niet iedereen is zich ervan bewust en zal het dus ook niet zo kleurrijk aan zijn huisarts vertellen.  

Eén keer per dag

Wie lijdt aan VKF, heeft ook meer kans om een beroerte te krijgen. Maar als de hartritmestoornis op tijd wordt ontdekt, zijn die beroertes perfect te voorkomen. De nieuwe patiëntenorganisatie OveRRsLaG wil daarbij helpen.

Ook de zangers van de Antwerpse groep de Grungblavers zetten mee hun schouders onder het project. Eén van hen is Eric Goossens, en hij geeft iedereen meteen een opdracht mee. "De bedoeling is om één keer per dag je hartslag een tijdje te voelen, zodat je kan voelen of die regelmatig is", legt Eric uit. "Want van zodra er een versnelling is, moet je dat toch beter gaan opvolgen. Je hoeft niet meteen in paniek te schieten, maar je laat het dan toch beter nakijken."

Koffie, alcohol en slaapgebrek

VKF kan getriggerd worden door koffie, alcohol en slaapgebrek. De klachten verdwijnen meestal samen met de triggers. Als de ritmestoornissen blijven duren, kan de patiënt worden geholpen met bloedverdunners of, als de situatie erger is, met een kleine operatie - een ablatie. Daarbij worden kleine littekentjes op de hartspier aangebracht die de ritmestoornissen opheffen.  

Een kwart van de 40-plussers krijgt voorkamerfibrillatie. Meer informatie vind je op de website van de nieuwe patiëntenorganisatie OveRRsLaG.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet