Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Voorlopige rijbewijzen verlengd door coronamaatregelen

wo 22 apr. - 7:41

De coronamaatregelen steken een stokje voor de plannen van heel wat toekomstige chauffeurs. Jeroen Smeesters van Federdrive, de federatie voor beroepsautorijscholen, geeft een antwoord op de meest gestelde vragen.

Mag je nog oefenen voor je rijbewijs?

“Oefenen met een voorlopig rijbewijs is géén essentiële verplaatsing en mag dus niet op dit moment. Je zou denken dat dit het ideale moment is, ’t is rustig op de baan. Maar het zou het de politie bijvoorbeeld heel moeilijk maken. Dus daarom heeft men beslist dat het niet meer mag.”

Wat als je een voorlopig rijbewijs hebt en zonder begeleider mag rijden? Mag je dan bijvoorbeeld boodschappen gaan doen?

“Dat is een essentiële verplaatsing en mag dus zeker. Maar als je wél nog met een begeleider rijdt, raden we niet aan om samen essentiële verplaatsingen te doen. Supermarkten vragen ook om met zo weinig mogelijk mensen te komen, dus dat zou geen goed idee zijn.”

Worden voorlopige rijbewijzen verlengd?

“Daar hebben we gisteren goed nieuws over gehad. Alle voorlopige rijbewijzen die vóór eind september vervallen, worden tot dan verlengd.”  Minister Lydia Peeters laat weten dat die termijn waarschijnlijk nog verlengd wordt. “Er zouden 20.000 examens ingehaald moeten worden. Daarom bekijken we om die termijn nog verder te verlengen, richting het einde van het jaar. Daarvoor zijn we nu de nodige gesprekken aan het houden.”

Ook de terugkommomenten (vier uur opleiding na zes maanden definitief rijbewijs) voor nieuwe chauffeurs worden uitgesteld. “Daar wordt een periode van vier maanden voor ingevoerd om die momenten terug te kunnen inplannen. Moest de lockdown nog verlengd worden, dan worden die ook verder uitgesteld.”

Wanneer kunnen rijexamens en -lessen weer doorgaan?

“We zijn op dit moment hard aan een protocol aan ’t werken om onze diensten zo veilig mogelijk te laten verlopen. We hopen bij de heropstart niet achteraan in de rij te staan. Mensen staan er niet meteen bij stil, maar wij zijn een essentiële dienst. Als wij geen rijbewijzen meer kunnen afleveren of niemand met de (vracht)wagen kunnen leren rijden dan valt de economie na verloop van tijd helemaal stil. De achterstand die we nu al opgelopen hebben is aanzienlijk. Dus we hopen snel terug aan de slag te kunnen.”

Meer info vind je op de website van Federdrive

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet