de inspecteur
Vooruit met de geit(enkaas)
di 7 feb. - 6:55

Luisteraarster Katrien eet graag geitenkaas van Chavroux. Maar onlangs verslikte ze zich in haar boterham toen ze op de ingrediëntenlijst ‘natuurlijk geitenaroma’ zag staan. Ze wil graag weten wat dat is: zweet van de bok? Vocht uit één of ander orgaan? Ze wil graag een antwoord voor ze nog eens geitenkaas eet.
Directeur Moulart van Bongrain, die de Chavroux-kaas maakt, zegt dat het natuurlijke aroma gemaakt wordt van geitenmelk en geitenroom. Het heeft de textuur van halfvaste room. Het aroma wordt aan de kaas toegevoegd om de smaak van de kaas te versterken.
Veerle D’Haene van geitenboerderij Polle uit Lichtaart gebruikt géén geitenaroma. Ze heeft wel een verklaring waarom Chavroux het aroma dan wél zou gebruiken.
Geitenmelk heeft niet altijd dezelfde samenstelling: soms zit er wat meer vet in, soms wat minder. Dat hangt van het moment van het jaar af. Maar de typische smaak van geitenkaas zit in het vetgehalte. De smaak van artisanale kaas verandert dus tijdens het jaar, maar Chavroux wil graag dat de kaas altijd precies hetzelfde smaakt. Het geitenaroma kan daar bij helpen.