Vrijwilliger Bo aan het woord: "Een paard oordeelt of veroordeelt niet"
wo 9 okt. - 11:00
Bo Breuls verzorgt de paarden, poetst de weiden en maakt af en toe zelf een ritje. Ze doet dit zodat gehandicapten en mindervaliden kunnen genieten van wandelingen met de paarden en van hippotherapie. "Ik zorg bij mijn job in woonzorgcentrum Bessemerberg ook graag voor mensen en bij Rajdado kan ik dat combineren met mijn passie voor paarden, dus dat is mijn ideale bezigheid."
Primeur in België
De vzw heeft veel middelen die ervoor zorgen dat mindervaliden toch kunnen paardrijden. Bij Rajdado hebben ze bijvoorbeeld een ligzadel, waarmee mensen die vanwege hun beperking niet kunnen rechtzitten toch kunnen paardrijden. Dat is een primeur in België. De naam van de vzw 'Rajdado' betekent trouwens 'rittenpaard' in de universele taal Esperanto.
Paard als partner
Hippotherapie is therapie voor mensen met een fysieke of mentale beperking met een paard als partner. Door deze sessies ontspannen de spieren en verbetert de stoelgang van de deelnemers, maar de paarden dragen ook bij aan de mentale gezondheid. "Door de warmte van de paarden bloeien de deelnemers, zowel gehandicapten als mensen met autisme, vaak helemaal open", zegt oprichtster Elke Vandersanden. "Een paard oordeelt of veroordeelt niet en dat zorgt ervoor dat de deelnemers zich ontzettend op hun gemak voelen." Vooral de koudbloedpaarden zoals de Ierse Tinker zijn zeer gevoelige en rustige paarden. Tot vandaag is er nog niemand in geslaagd om dit karakter te simuleren met een machine.
Hoge kostprijs
Vaak wordt hippotherapie in zorgcentra gegeven. Daar ligt de kostprijs van de lessen tamelijk hoog. Vzw Rajdado is aangesloten bij Parantee, een koepel die G-sport aanbiedt en via hen krijgt de vzw subsidies en bijscholingen. Vandaar dat de kostprijs lager ligt, zodat de lessen toegankelijk zijn voor meer mensen. Een les van een uur kost bij de vzw 25 euro.
Meer hippotherapie in België?
In Vlaanderen zijn er nu zo'n 35 organisaties waar je hippotherapie kan volgen. Deze zijn erkend door de overkoepelende Cel Mens en Paard. Deze cel bestaat nog maar sinds 2017. Vooral in Tsjechië en Duitsland is hippotherapie al ingeburgerd. Op een drafje vindt het nu ook zijn weg naar België.
(Dit artikel en de reportage werden gemaakt in het kader van een PXL-stage bij Radio 2)