Vrijwilliger Elnur aan het woord: "Iedereen die hulp nodig heeft, verdient dat ook"
do 10 okt. - 10:40
'Tonen dat het hart van onze maatschappij nog steeds klopt', dat is de missie van de Genkse vzw WeForThem. Onlangs hielp Erbas, samen met voorzitter Ersin Gezici en drie andere vrijwilligers, een Somalisch gezin uit Maasmechelen te verhuizen. Bedden in mekaar schroeven hoort er af en toe bij, maar vzw WeForThem doet veel meer dan dat.
Helpende hand
“Iedereen kan moeilijke tijden meemaken. Wij kunnen zelf ook in een situatie belanden waarin we hulp nodig hebben,” vertelt Erbas. “Iedereen die hulp nodig heeft, verdient dat ook.” Vanuit die filosofie bieden zij en de andere jongeren een helpende hand aan iedereen die het kan gebruiken. Onder meer vluchtelingen, minderbedeelden en daklozen komen bij hen aankloppen.
De vereniging deelt onder andere voedselpakketten, kleding, speelgoed en schoolspullen uit, maar ze helpen ook met de administratie, het vervoer en de taal. Maar ze delen bijvoorbeeld ook spullen uit aan daklozen in Brussel of brengen sinterklaasbezoekjes aan de allerjongsten.
35 vrijwilligers
WeForThem heeft een kern van vijf personen en 35 officiële vrijwilligers. “Als we meer mensen nodig hebben, staan er tot wel honderd vrijwilligers klaar,” vertelt Erbas. “Voor onze activiteiten krijgen we een kleine subsidie, maar het meeste geld halen we uit evenementen en donaties. We plaatsen ook altijd op sociale media wat we nodig hebben en krijgen zo spullen die mensen nog hebben staan.”
Somalisch gezin
Bashir vluchtte zo'n twee jaar geleden weg uit zijn thuisland Somalië en kwam in België terecht. Zijn vrouw en zes kinderen arriveerden dit jaar in maart. Ze hadden op dat moment enkel de kleding die ze droegen. “Zelf kon ik geen kleding kopen”, vertelt Bashir. WeForThem schoot in actie en verzamelde meteen een lading kinderkleding. “Ik ben WeForThem ontzettend dankbaar. Ze helpen mij en andere mensen in nood enorm."
Bashir heeft lang moeten zoeken voordat hij een geschikte woning vond voor zijn gezin. Daarvoor sliepen ze in een kleine studio in het Genkse. ‘s Morgens zetten ze de matrassen rechtop tegen de muren en ’s avonds sliepen ze allemaal samen in dezelfde ruimte. Nu betalen ze wat meer, maar hebben ze wel vier slaapkamers, een aparte woonkamer, een keuken en zelfs een tuin. Maar eenvoudig was het niet. Het gezin bezocht daarvoor wel 25 woningen.
Discriminatie op de huurmarkt
Het verhaal van Bashir is geen uitzondering. Niet alleen mensen met een andere nationaliteit, maar ook jonge gezinnen, personen met een laag inkomen of mensen op leeftijd kunnen het moeilijk hebben om een huurwoning te vinden. “Enerzijds qua betaalbaarheid, anderzijds omdat bepaalde groepen uitgesloten worden,” vertelt Alessandro Cucchiara (PROGenk), schepen van Wonen, Wijken en Participatie in Genk. “We merken dat dat op de private huurmarkt echt wel speelt. Daarom komen er nu praktijktesten.”
Praktijktesten
Cucchiara wil met praktijktesten een beeld vormen van die discriminatie om later in gesprek te gaan met alle partners, waaronder de immokantoren, verhuurders en huurders. Voor verschillende mensen is discriminatie de realiteit. Ze mogen tientallen woningen bezoeken, maar worden telkens afgewezen als het gaat over inkomen, gezinsgrootte of andere persoonlijke kenmerken. Soms komt het niet eens tot een bezichtiging. “Vorig jaar werd ik geconfronteerd met iemand die mede daardoor in een tent in het bos sliep. Zoiets kunnen we anno 2019 niet meer toelaten.”
(Dit artikel en de reportage werden gemaakt in het kader van een PXL-stage bij Radio 2)