Vrijwilliger Ines aan het woord: "Torbal is een sport waarbij je elkaar blindelings moet vertrouwen"
ma 7 okt. - 10:00
Torbal is een sport die in Duitsland ontstaan is na de Tweede Wereldoorlog en bedoeld was voor blinde oorlogsslachtoffers. Twee geblinddoekte teams nemen afwisselend een verdedigende en aanvallende rol in en proberen een bal met rinkeltjes in de goal van hun tegenspelers te rollen. De balsport wordt gespeeld op een veld van 16 bij 7 meter.
Uitdaging
"Elke speler heeft een matje onder zich om zich zo goed mogelijk te oriënteren", vertelt Himschoot. "In het midden van het veld zijn er koorden gespannen op 40 centimeter hoogte. De bedoeling is om de rinkelbal onder de touwen door te rollen in de richting van de goal. Als lesgeefster was het in het begin wel een uitdaging om de oefeningen analytisch uit te leggen. Het is belangrijk om de spelers zo goed mogelijk te sturen in hun bewegingen. Dat zorgt ervoor dat je als team dichter bij elkaar komt te staan."
Goalball
Naast torbal heb je ook goalball, de paralympische broer van torbal. Die sport wordt wereldwijd in meer dan 100 landen gespeeld. De teams spelen twee keer twaalf minuten, terwijl torbal twee keer vijf minuten duurt. Het terrein is 18 bij 9 meter, groter dan bij torbal dus. "Bij goallball plakken er aan het buitenveld kleine koordjes op de grond om jezelf te oriënteren", zegt paralympische sporter Rob Eijssen. "De rinkelbal weegt trouwens 1,25 kilo."
Onbekende sport
"Torbal is nog niet zo bekend in Vlaanderen", stelt Harry Geyskens vast. Hij is voorzitter van G-sportclub ViGe Antwerpen, een torbalclub voor mensen met een handicap, maar je hoeft geen visuele beperking te hebben om mee te mogen spelen. In totaal zijn er negen ViGe torbalclubs in België. "Populaire sporten zoals voetbal en hockey staan volop in de kijker in ons land. In de toekomst hopen we dat ook de torbalclubs meer bekendheid krijgen."
Torbalspeler
(Dit artikel en de reportage werden gemaakt door een student van de PXL in het kader van een stage bij Radio 2)