
de inspecteur
Vrijwilligerswerk doen in het buitenland? Gratis is het nooit.
di 13 aug. - 5:15

Non-profit of commerciële organisatie
Als je kiest voor georganiseerd vrijwilligerswerk, ga je mee met een organisatie.
Dat heeft bepaalde voordelen. Er wordt veel voor jou geregeld. Je wordt toegewezen aan een bepaald project, er wordt verblijf voor jou geregeld, verzekeringen worden in orde gemaakt en meestal wordt ook de reis van A tot Z voor jou geregeld.
In ruil daarvoor moet je wel een bijdrage betalen. Een vergoeding voor alle kosten die gemaakt worden. Het is onmogelijk om daar een prijs op te plakken. Hoeveel het kost, hangt van organisatie tot organisatie en van project tot project. Kijk goed na wat inbegrepen is en wat je zelf nog moet opleggen. Bij sommige organisaties is je vliegtuigticket niet inbegrepen in je bijdrage.
Er is wel een onderscheid tussen non-profit organisaties en commerciële organisaties. Non-profit organisaties vragen alleen de som die nodig is om alle kosten te dekken voor jouw deelname aan een project. Een commerciële organisatie wil ook winst maken. Ze rekenen de kosten voor hun eigen werking door maar er zal ook een bepaald percentage gaan naar werkingsmiddelen en wervingscampagnes om nieuwe vrijwilligers aan te trekken.
Wat als je een beperkt budget hebt?
Meegaan als vrijwilliger met een georganiseerd project is nooit gratis. Maar je kan wel een beurs aanvragen.
Er zijn een paar organisaties in Vlaanderen waarbij dat kan. De meest bekende orgsniatie is EVS of European Volunteer Service. Daarmee kunnen 18- tot 30-jarigen twee maanden tot één jaar vrijwilligerswerk doen in het buitenland op kosten van Europa. Je betaalt niks voor het verblijf. En 90 procent van de reiskosten worden terugbetaald.
Je kan ook informeren bij je gemeente of er een mogelijkheid is om in te stappen in een project. Sommige gemeenten hebben samenwerkingsverbanden met organisaties.
Op eigen houtje vertrekken?
Je kan er ook voor kiezen om zelf een project te zoeken in het buitenland en om je daarbij aan te sluiten.
Let wel op: dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Er zijn op het internet veel projecten te vinden vinden, maar die zijn niet allemaal echt. Er zijn ook oplichters die 'vrijwilligers' ronselen voor projecten die niet bestaan.