
de inspecteur
Waar heb ik mijn leesbril gelegd?
vr 18 mei - 5:03

Luisteraar Monique heeft een leesbril nodig, maar ze vraagt zich af hoe ze die moet kiezen. Want er bestaan leesbrillen van € 3 maar ook van € 100 en nog veel meer.
De Inspecteur gaat raad vragen aan ervaringsdeskundige Sabine De Vos. Als auteur van kinderboeken leest ze ook vaak voor. En sinds kort heeft ze haar eerste leesbrilletje. Samen met Rudi en Martine test ze enkele leesbrillen uit tijdens een voorleessessie in de jeugdbibliotheek van Gent.
Bekijk enkele foto’s onderaan.
Als je meer wil weten over de boeken van Sabine, kan je naar haar website:.

Ignace Fransman, voorzitter van de beroepsfederatie voor zelfstandige opticiens en optometristen, zet enkele belangrijke tips op een rij :
- Een leesbril is eigenlijk geen bril, maar een loep en zorgt er dus alleen maar voor dat je de letters groter ziet.
- Het risico bestaat dat bij de goedkope brilletjes het optisch centrum niet juist staat. Dat betekent dat het midden van het glas niet overeen komt met je pupil. Daar zou je hoofdpijn van kunnen krijgen, al is dat op zich niet schadelijk voor je ogen.
Bij een op maat gemaakte bril zal het centrum van de glazen altijd mooi overeen komen met jouw pupillen, maar je betaalt er merkelijk meer voor. - Voorgemonteerde brilletjes hebben links en rechts dezelfde sterkte, terwijl de meeste mensen een verschil hebben tussen beide ogen.
- Een goedkoop brilletje gebruiken om gauw even iets te lezen (een menukaart in het restaurant, bijvoorbeeld) is geen probleem. Als je volledige boeken gaat lezen, kies je best voor een duurder exemplaar.
- Er is geen regel om te bepalen wanneer je best een leesbril aanschaft. Je gaat je ogen ook niet ‘lui’ maken door een leesbril te dragen.