Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Waar komt ze eigenlijk vandaan, de pizza?

vr 17 feb. - 6:55

Pizza is en blijft naast pasta hét uithangbord van de Italiaanse keuken.

Pizza is en blijft naast pasta hét uithangbord van de Italiaanse keuken. Isabella Cozzi kennen we van haar pastabijbel, maar ook met pizza weet ze te overtuigen. Met haar Italiaanse roots en haar Italiaanse man heeft ze zich de Italiaanse keuken helemaal eigen gemaakt.

Een beetje geschiedenis

De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied. In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, die als borden dienden.

Ronde Turkse broden kunnen vandaag de dag nog dienstdoen als provisorische pizzabodems. De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is van Italiaanse oorsprong.

In de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza's in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit boerengerecht te eten. De mensen die het maakten werden pizzaioli genoemd.

 

Koninklijke pizza

In 1889 werd Raffaele Esposito, de beroemdste pizzaiolo (pizzamaker) van Napels, uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margaretha om zijn specialiteiten te maken in het paleis.

Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij onder andere een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum: de kleuren die corresponderen met de vlag van het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië.

De pizza viel bij de koningin het meest in de smaak en het werd daarom door de maker pizza Margherita gedoopt. Meteen was de standaard gezet voor alle pizza's!

Amerikaanse variant

Na de emigratie van Italianen naar de Verenigde Staten gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw is er in de Verenigde Staten een geheel eigen vorm van pizza ontstaan, gekenmerkt vooral door de veel dikkere bodem en het uitbundiger gebruik van meerdere ingrediënten.

De voortgaande contacten heen en weer sindsdien, heeft er mogelijk toe bijgedragen dat de, van oorsprong summier belegde, Italiaanse pizza ook steeds uitbundiger werd alhoewel deze nooit de extreme vormen en combinaties vertonen zoals in pizza's uit de Verenigde Staten.

Leuk om te weten

De integratie van de Italiaanse gemeenschap in de Verenigde Staten is zo succesvol verlopen dat het leeuwendeel van de bevolking tegenwoordig zeker meent te weten dat een pizza een Amerikaanse uitvinding is. Amerikaanse toeristen kunnen Italianen dan ook zwaar beledigen met de vraag: "Wat is het Italiaanse woord voor pizza?".

 

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet