
de inspecteur
Waar moet je op letten bij de aankoop van een skihelm?
consument
do 2 feb. - 8:07

Alle helmen zijn beter dan geen helm. Een helm verkleint de impact van een krachtpiek op het hoofd met een factor 6 tot 7. Maar het is niet omdat je skiet met een helm op dat er jou niets meer kan gebeuren. Er zijn grenzen aan de bescherming.
Waar moet je op letten wanneer je een helm koopt?
- Zoek een helm met keuringslabel EN1077. Dan weet je dat de helm voldoet aan de Europese norm voor skihelmen.
- Duurder is niet altijd beter. Zolang de helm voldoet aan de Europese norm is hij veilig. De afwerking en het draagcomfort kunnen wel een invloed hebben op de prijs.
- Een goeie helm is een helm die goed past: hij mag niet te los zitten, niet schuiven en ook niet knellen. Het kinbandje moet goed aangespannen zijn.
- Een goede helm omsluit je hoofd volledig en bedekt vooral de slapen, een kwetsbare plek.
- Een helm moet zo rond en glad mogelijk zijn. Beter blinkend dan mat en vooral zonder uitsteeksels. Monteer er dus geen camera’s op, of andere accessoires die bij een val je hoofd zouden doen draaien, of maken dat je ergens blijft haperen
- Draag geen fietshelm op de skipiste. Een fietshelm bedekt maar een deel van je hoofd en is niet bolrond waardoor hij niet veilig genoeg is als je op je hoofd valt.
Verplicht
De skihelm is intussen volledig ingeburgerd op de piste, al zie je af en toe toch mensen zonder helm. Let op, in sommige landen is een skihelm verplicht.
- Oostenrijk: skihelm verplicht voor kinderen tot 15 jaar in alle deelstaten, behalve Tirol en Vorarlberg.
- Italië: skihelm verplicht voor kinderen tot 18 jaar. Wie geen helm draagt, riskeert een boete van 100 tot 150 euro.
- Duitsland: geen helmplicht.
- Zwitserland: geen helmplicht.
- Frankrijk: een skihelm is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd.