Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waarom draait die windmolen niet?

vr 4 mei - 6:30

Het waait. De gratis elektriciteit ligt voor het grijpen, en toch liggen windturbines soms stil. Hoe komt dat?
Windmolens die niet draaien: gemiste kans.

Verschillende oorzaken

Vandaag is ongeveer 3% van ons stroomverbruik afkomstig uit Vlaamse windenergie, zegt Bram Claeys van de Organisatie voor Duurzame Energie.

Als een turbine niet draait, kunnen daar volgens hem diverse redenen voor zijn:

  • Er moet een periodiek onderhoud of een geplande inspectie uitgevoerd worden. In afwachting wordt de molen vanop afstand stilgelegd
  • Er is een storing of een panne waardoor de molen niet kan draaien.
  • Er is heel veel elektriciteit op het net en de eigenaar werd gevraagd om de turbine stil te leggen om een piek op het net voorkomen.

Dat laatste gebeurt gelukkig niet zo vaak. Het is helaas niet te vermijden in combinatie met andere, minder flexibele vormen van energieproductie (zoals kerncentrales).

 

Opslag is de toekomst

Om een overaanbod op het net te vermijden moet het elektriciteitsnet volgens Claeys slimmer worden. En er moet vooral meer ingezet worden op opslag.

Er wordt gewerkt aan een systeem met batterijen. Maar wellicht wordt waterstof de toekomst: overtollige elektriciteit wordt omgezet in een veelzijdig gas. Waterstof kan terug omgezet worden in elektriciteit, maar het kan evengoed dienen als brandstof voor de transportsector of voor de industrie.

Waarom gaan we dan nu nog niet massaal voor waterstof? Het gas wordt vandaag gemaakt aan de hand van aardgas. Zolang die prijs van het aardgas lager ligt dan de kost van de alternatieve manier (met groene stroom), zal er niet veel veranderen.

 

25 jaar

Een windmolen heeft een verwachte levensduur van zo’n 25 jaar. Daarna wordt hij gerecycleerd en vervangen door een model met een grotere opbrengst. Windmolens worden ook steeds hoger, wat het rendement ten goede komt.

Een molen die vandaag geplaatst wordt, zal het wellicht nog meemaken dat z’n energie omgezet wordt in waterstof. De doorbraak van waterstof wordt namelijk verwacht tussen 2020 en 2030.

 

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet