
de madammen
Waarom hangen vleermuizen ondersteboven?
wo 5 feb. - 1:16

“Vlaanderen telt ongeveer een twintigtal soorten vleermuizen en ook de Hoefijzerneus komt bij ons voor”, vertelt zoogdierenexpert Joeri Cortens. Met sommige soorten gaat het beter dan met anderen. Dat komt omdat het aantal vliegende insecten in ons land daalt door het toenemend gebruik van pesticiden: zowel in de landbouw als bij de mensen thuis. Onze vleermuizen eten alleen maar insecten. “In het Zuiden heb je ook vleerhonden, die eten ook fruit. Maar dat is eigenlijk een andere groep dieren die onafhankelijk van onze vleermuizen geëvolueerd zijn”, legt Cortens uit. “Ze lijken er gewoon heel erg op.”
Zijn vleermuizen gevaarlijk?
Vleermuizen kunnen rakelings naast je hoofd vliegen. “Dan komen ze soms heel dichtbij. Die scheervluchten moeten ze maken als ze op zoek zijn naar insecten”, antwoordt Cortens. “Maar ze weten perfect wat ze doen." Ook legt Cortens uit waarom we soms schrik hebben van de vleermuis. “Het is een raar beest en het leeft alleen ’s nachts. Vandaar dat er ook legendes en verhalen ontstaan dat ze in ons haar vliegen, maar dat doen ze eigenlijk niet", zegt Cortens. "Vleermuizen gaan al het contact met mensen vermijden.”
“Voor vleermuizen is hangen de meest gemakkelijke houding”
Vleermuizen hangen vaak ondersteboven. “Dat heeft te maken met het feit dat hun vleugels hun volledige voorste ledematen zijn. Het is hun vlieghuid”, verduidelijkt Cortens. “Daardoor kunnen ze met hun staart een soort zak maken waarmee ze in de lucht scheppen. Hangen is dus de meest gemakkelijke houding. Bovendien kunnen ze hun vleugels over hun lichaam als een soort parapluutje houden, zoals de Hoefijzerneuzen dat doen." Ofwel vouwen ze hun vleugels op hun rug op.
Doen vleermuizen geen winterslaap?
“Normaal wel, maar het kan dat je op een warme avond in januari een vleermuis ziet vliegen”, legt Cortens uit. “Maar de meeste soorten blijven tot maart in winterslaap.”