
de inspecteur
Waarom heb ik (geen) recht op een studietoelage?
consument
di 18 okt. - 1:52

Wie heeft recht op een studietoelage?
Voor veel gezinnen is een studietoelage een mooi duwtje in de rug. Het kan je dan ook behoorlijk wat opbrengen. In het hoger onderwijs kan een studietoelage variëren tussen 281.36 euro en 5862.31 euro voor een kotstudent. Voor een niet-kotstudent ligt het maximumbedrag van de studietoelage op 3.792,34 euro.
Om een studietoelage te krijgen moet je als student aan enkele voorwaarden voldoen:
- Of je een studietoelage krijgt, hangt af van je gezinssituatie en het gezinsinkomen
- Naast het loon kunnen de ontvangen uitkeringen en alimentatiegelden ook mee tellen
- De student moet een erkende opleiding volgen aan een door de Vlaamse Gemeenschap erkende, gefinancierde of gesubsidieerde instelling in België.
- Je opleiding moet leiden tot het behalen van een diploma
- Je moet in principe Belg zijn om in aanmerking te komen. Heb je een andere nationaliteit? Dan kun je in bepaalde situaties toch een toelage krijgen. Kijk op www.studietoelagen.be voor meer info.
Belangrijk om te weten: in het hoger onderwijs moet de allereerste aanvraag voor een studietoelage zelf ingediend worden. De jaren daarna gebeurt de aanvraag automatisch. In het middelbaar onderwijs krijg je de schooltoeslag automatisch toegekend als je daar recht op hebt.
Hoe wordt ze berekend?
Allereerst wordt de grootte van het gezin bepaald. Dit noemen ze ook de leefeenheid. Dat is de samenstelling van alle personen die op je adres gedomicilieerd zijn.
Je krijgt een studietoelage als je gezinsinkomen niet te hoog is. Het mag bepaalde grensbedragen niet overschrijden.
Hoe groot je gezin is, wordt uitgedrukt in punten. Als je gezin bijvoorbeeld drie punten telt, mag je gezinsinkomen maximaal 40.566,72 euro zijn.
Er zijn heel wat elementen in je gezinssituatie die mee tellen:
- het aantal kinderen ten laste
- gehuwd of samenwonend
- zelfstandig
- alleenstaand
Er zijn heel wat elementen die meetellen voor je gezinsinkomen:
- kadastraal inkomen (heb je bijvoorbeeld een eigen of extra eigendom)
- alimentatiegeld voor de kinderen
- een leefloon
- inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap
- Inkomen uit het buitenland
De berekening van je inkomen is gebaseerd op je laatste aanslagbiljet. Daar vind je je gezinsinkomen op terug. In 2022 wordt er dus gekeken naar het inkomen van 2020, aanslagjaar 2021.
Waar kan ik terecht als ik geen recht heb op een studietoelage?
1. Neem (op tijd) contact op met de Vlaamse overheid. Het helpt soms ook om de oorzaak van de weigering te kennen. Wist je bijvoorbeeld dat het soms voordeliger is om een kleine erfenis niet te aanvaarden. Informeer je via de site van vlaanderen.be. Je kan bellen, chatten of mailen. Zij kunnen je eventueel ook doorverwijzen naar de Vlaamse ombudsdienst.
2. Neem contact op met Stuvo, dat is de dienst studentenvoorzieningen binnen je hogeschool of universiteit. Zij geven studenten de kans om in optimale financiële omstandigheden te studeren. Studenten die uit de boot vielen voor een studietoelage, kunnen via deze weg een lager inschrijvingsgeld aanvragen. Stuvo biedt studenten ook betaalbare maaltijden aan.