Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waarom is de bioscoop zo duur?

vr 17 okt. - 7:00

Waarom is snoep in de bioscoop zo duur? Waarom kost een ticket zoveel? En die reclame, moet die zo lang duren?

Heb jij het vaak koud in de filmzaal? Vind je de snoepzakjes wat aan de dure kant? Vraag je je soms af wie de film start? En hoe zit het nu met die geluidsnormen? ‘De Inspecteur’ kreeg de voorbije weken heel wat vragen in z’n mailbox voor de Vlaamse bioscoopsector. Hij legde ze voor aan de grote spelers Kinepolis en Utopolis. Wij zetten de meest opmerkelijke antwoorden nog even op een rijtje.

Wie verdient geld aan mijn bioscoopticket?

De prijs van één bioscoopticketje moet verdeeld worden tussen verschillende partijen. Een groot deel van de centen van jouw ticket vloeit terug naar de film. Enerzijds naar de producent, de maker van de film en anderzijds naar de distributeur, diegene die de films verdeeld over de verschillende zalen. En ander deel van de koek is voor de cinemazalen zelf. Zij betalen hun personeel, energiekosten, onderhoud en andere kosten met de opbrengst. Ook Sabam wil een deel van de centen voor auteursrechten en zelfs de stad krijgt een klein beetje geld voor jouw ticket.

Waarom is het snoep zo duur?

Zowel Kinepolis als Utopolis willen de prijs van het snoep nuanceren. Je mag de prijs van chips en frisdrank niet vergelijken met die in de supermarkt. Supermarkten kunnen hun goederen in grotere volumes aankopen en dat drukt de prijs. Vergelijk de prijzen dus beter met die in een pretpark of op een festival. Daarbij moet je ook nog rekening houden met het feit dat je niet bij je thuis bent. Ergens anders betaal je altijd meer. Het is trouwens verboden om je eigen snoep mee te nemen. Da’s niet beleefd en daarbij ook niet hygiënisch.

Als je geen chips of popcorn in de zaal wil, kan je op vrijdag bij Kinepolis naar ‘cinema deluxe’. Je kan dan rustig naar een film kijken maar je betaalt wel meer. Een andere optie is een filmavondje in een buurtcinema. Daar is het vaak rustiger.

Hoe zit het met de geluidsnormen?

Het is volgens Kinepolis en Utopolis vooral een kwestie van perceptie. Het hoofdprogramma staat vast op 95dB en het voorprogramma en kinderfilms liggen vast op 87dB. Daar mag maximum 2dB van afgeweken worden. De twee grote ketens zijn er van overtuigd dat het geluid niet te luid staat.

Wat met reclame?

Het lijkt soms dat reclame eeuwig duurt maar dat klopt niet. Elke reclameblok duurt ongeveer een kwartier en dat verschilt niet meer dan een paar minuten.

Mag je met een ticket in Antwerpen gaan kijken in Brussel?

Het mag maar je moet er zeker geen gewoonte van maken. Op internet kies je op voorhand je bioscoop en dan is het wel degelijk de bedoeling dat jij naar effectief naar die zaal gaat. Dat komt omdat de zetelverdeling vast ligt. Maar als je echt niet anders kan of je hebt je vergist, dan kan je aan de kassa altijd vragen om te wisselen.

Het aanbod tussen cinema’s van dezelfde keten kan trouwens variëren. Dat komt omdat de programmatie elke week wordt herbekeken. Een film die bijvoorbeeld veel succes heeft in Antwerpen maar minder in Leuven, zal dan langer te zien zijn in Antwerpen. Als jij laat beslist om een film te gaan bekijken, kan het zijn dat je iets verder moet dan anders.

Wie start de film?

Bioscopen hebben nog altijd projectionisten in dienst. Dat zijn de mensen die de film starten. Alles gaat tegenwoordig automatisch maar er moet nog altijd iemand op de knop drukken. De projectionist houdt tijdens de film ook de zaal in de gaten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet