Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Waarom is sorry zeggen zo moeilijk? “Mijn vrouw kan haar fouten niet toegeven”

vr 23 jun. - 11:37

‘Sorry seems to be the hardest word’, zingt Elton John. En gelijk heeft hij. Veel mensen vinden het moeilijk om de woorden ‘het spijt me, ik was fout’ over hun lippen te krijgen. Waarom? En waarom is het belangrijk om het wél te kunnen? Karolien Debecker vraagt het aan psychologe Elien Tubbax.
ruzie
© foto: canva

kwetsbaarheid

Sorry zeggen is niet gemakkelijk. “Want een sorry lijkt afbreuk te doen aan het goede beeld dat we van onszelf hebben”, vertelt psychologe Elien Tubbax.

“Wie sorry zegt, komt kwetsbaar over. We zien dat vooral mensen met een minder goed zelfbeeld het daar moeilijk mee hebben. Het geeft hen het gevoel dat ze daardoor minder waard of waardevol zijn. Wie wel sorry kan zeggen, heeft meestal een stabiel zelfbeeld.”

niet geleerd van thuis

Maar ook het gezin waarin je opgroeit, speelt een grote rol.

Elien Tubbax: “Krijg je een goed voorbeeld van thuis en leren je ouders je aan wat sorry zeggen is, hoe je dat moet doen en waarom het belangrijk is, dan is de kans veel groter dat je het zelf veel gemakkelijker zal kunnen.”

Zo vindt luisteraar Chris dit ook enorm belangrijk. “Mijn vrouw kan heel moeilijk haar fouten toegeven. Ik probeer net aan onze zoon te laten zien dat, wanneer ik weet dat ik verkeerd ben en mijn fout toegeef door sorry te zeggen, de andere partij die excuses apprecieert én zich dan ook makkelijker openstelt.”

Sorry zeggen maakt je kwetsbaar. Vooral mensen met een lager zelfbeeld hebben het daar moeilijk mee.

— Psychologe Elien Tubbax

excuseren kan je leren

Wat is een goede manier om sorry te zeggen?

Elien Tubbax: “Het is heel belangrijk om altijd vanuit de ik-vorm te spreken. Zeg niet: ‘Jij hebt dit of dat gedaan en dáárom heb ik zus en zo gereageerd’, maar zeg: ‘Sorry dat ik dit heb gedaan.’”

“Benoem wat je hebt gedaan zonder een ‘maar’. Want dat doet afbreuk aan jouw excuses. Een uitleg geven waarom je iets hebt gedaan kan later, maar niet op het moment dat je sorry zegt. Zeg dus gewoon: ‘Sorry, ik had dit niet mogen zeggen of doen.’”

“En als je het nog wat sterker wil maken, kan je ook de emoties van de andere persoon benoemen. ‘Ik begrijp dat het je pijn heeft gedaan.’ Of: ‘Ik begrijp dat het je verdrietig heeft gemaakt.’”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet