Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Waarom je beter niet met je huisdier in bed slaapt

vr 22 sep. - 11:52

Je bent verzot op je favoriete viervoeter. Overdag knuffel je, word je overladen met liefde en krijg je duizenden lekjes. Maar wat gebeurt er 's avonds? Slaap jij met je huisdier in bed of vind je het not done?
Daan Masset en een kat
© Radio2

Radio2-luisteraar Hilde uit Riemst is duidelijk: “Een bed is een slaapplaats voor een mens. Een dier heeft een eigen slaapplaats: een mand. Maar niet een bed. Ik vind het niet hygiënisch!” Maar voor Nancy uit Wetteren ligt het helemaal anders: “Onze dwergschnauzer loopt de hele dag bij ons thuis, zit in de zetel, eet zelfs mee, dus waarom niet in bed? Tuurlijk wel!”

Ook Wim uit Avelgem heeft een Deense dog mee in bed: “Layla is 2 meter en weegt 88 kilo. En ja, mijn vrouw past er ook nog bij.” Maria-Laura uit Gent heeft een kleinere hond, maar toch: “Arthur is een hardharige teckel. Hoe graag ik hem ook zie, hij moet elke avond in zijn bench. Dat is een afspraak die we maakten voor we hem in huis namen.”

3 redenen om niet met je huisdier in bed te slapen

  • Er komen bacteriën van uitwerpselen in je bed terecht: "Hoe komen die bacteriën terecht in de vacht van huisdieren? Dieren likken hun anus en daarna hun vacht. Met hun tong verspreiden honden, maar ook katten, de poepbacteriën over hun lijf." Ook aan de voetzolen van huisdieren kleven bacteriën van uitwerpselen. "Dat is niet raar natuurlijk. Een kat legt haar uitwerpselen in de kattenbak en een hond waarmee je gaan wandelen bent, veegt ook zijn voeten niet als hij naar binnenkomt. Het is een beetje alsof wij met onze schoenen in bed zouden kruipen."

  • Je kan er huidinfecties van krijgen: "Vooral op je armen of in het gezicht, want daar heb je vaak contact met de vacht. Een veelvoorkomende huidschimmel is ringworm. Dat is een schimmelinfectie, die begint als een rode plek en wordt langzaam groter. In bed is de kans groter dat je een infectie krijgt, want daar lig je urenlang bij het dier. Vaak met blote benen of een bloot bovenlijf." Je kan ontstekingen krijgen van het speeksel van de hond of de kat. "Vooral via de tong die in het gezicht komt."

  • Je huisdier is vaak drager van microben die wondinfecties, abcessen, bloedvergiftigingen en hersenvliesontstekingen geven. "Helicobacters bijvoorbeeld, die we wel kennen van maagzweren. En campylobacters, die voedselvergiftiging veroorzaken. Zo’n twintig procent van de katten draagt de bacterie voor de zogeheten 'kattenkrabziekte'. Als je hun speeksel per ongeluk in je oog veegt, kun je heel nare oogontstekingen krijgen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet