
radio2 spits
Waarom je ene oksel harder stinkt dan de andere
aha
ma 17 apr. - 6:09

"Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat zweet op zich niet ruikt", legt dermatoloog Thomas Maselis uit. "Maar wanneer je zweet in contact komt met de bacteriën en zuren in je oksel kan je wel beginnen stinken. Normaal hebben beide oksels evenveel bacteriën, maar het kan zijn dat je ene oksel er meer heeft dan de andere. Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker. Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn."
Zweetklieren produceren een stofje dat het andere geslacht zou moeten aantrekken
In de oksels, onder de borst en de liezen zitten aparte zweetkliertjes die goede kweekbodems zijn voor die bacteriën. "Die zweetklieren produceren een stofje dat het andere geslacht zou moeten aantrekken, maar onze geur is achteruit gegaan. We ruiken dat niet meer. We ruiken het alleen wanneer die stofjes in zuren worden omgezet. En dat stoot eerder af, dan dat het aantrekt", zegt Maselis.
Hoe behandelen?
"Mona hoeft zich geen zorgen te maken," zegt Maselis, "ze is kerngezond. Als je dit wil behandelen kan je de bacteriën onder je oksel wat verminderen door ze af en toe te ontsmetten. Een andere tip is om ook niet te veel look en ajuintjes te eten. "De stoffen daarvan worden overal uitgescheiden. Langs je haar, voorhoofd, eigenlijk overal."
Paul McCartney zweet niet
Of dat is toch wat verschillende fans beweren. Dermatoloog Maselis prikt die mythe door. "Iedereen zweet, dat doen we om af te koelen. Onze huid dient om de temperatuur van ons lichaam constant te houden. Als het warm is, moeten we dus zweten."
"Sommige mensen spuiten botox in de oksels, zodat het zweet afgeremd wordt. Paul McCartney zal dus waarschijnlijk voor zijn optreden iets inspuiten zodat hij op het podium niet zweet en het vocht ophoudt."