Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

Waarom je tomaten niet in de koelkast mag bewaren en andere tips voor de lekkerste tomaat

ma 27 mrt. - 10:16

Belgen zijn echte tomateneters. Elke dag kopen duizenden mensen massa's tomaten. Ladybiker Katleen ontdekt hoe tomaten geteeld worden én ze leert dat ook de Spanjaarden en de Italianen verzot zijn op Belgische tomaten.
Tomaten
© Canva

Ladybiker Katleen gaat op bezoek bij Marc Smets van tomatenkwekerij 'Mave' in Sint-Katelijne-Waver. Marc kweekt al 30 jaar tomaten. Het overgrote deel van zijn oogst gaat naar de veiling van Belorta. Van daaruit belanden ze in de winkel. 

Tomaten vragen veel aandacht

Tomaten kweken is geen sinecure. Een tomatenplant heeft dag en nacht aandacht nodig. Te veel water is niet goed, te weinig water ook niet. Te droge serres is geen goede zaak maar als het te vochtig is, is dat ook nadelig. Tel daar ook nog een keer het gevaar voor ziektes en schimmels bij. Dan weet je waarom een teler zijn oogst goed beschermt. 

Marc toont Katleen om die reden de serres langs de buitenkant. "Ik houd mijn serres goed gesloten voor bezoekers zodat de planten optimaal beschermd blijven."

Boomlange planten

Een tomatenplant wordt groter dan je denkt. Eén plant kan gemakkelijk 13 meter lang worden. Er zijn ook soorten die gemakkelijk 15 meter lang worden. 

Tomaten dragen een beugel 

Elk takje van de tomatenplant wordt voorzien van een draagbeugel. Op die manier kunnen de sappen optimaal doorstromen tot aan het uiteinde van de takken waar de vrucht wordt gevormd. "Als je die beugeltjes niet voorziet, dan vallen de takken snel plat en dat is slecht voor de groei", zo verduidelijkt Marc.

Tomaten verliezen hun smaak als ze blootgesteld worden aan koude temperaturen

— Marc Smets, tomatenkweker

Met 5 of 6 aan een tros 

Trostomaten worden met de hand geknipt. En dat is een delicaat werkje. "De trossen mogen 5, maximaal 6, tomaten bevatten. We snoeien ze in de loop van de groei al op 5 à 6 vruchten per tros. Bij het oogsten, is het dan opletten. Als er dan een vrucht afvalt, dan is de tros onvolledig en kan die niet meer verkocht worden als een volwaardig product." 

De reden waarom er maar 5 of 6 tomaten aan een tros hangen, is eenvoudig. "Als je te veel tomaten aan één tros laat groeien, blijven de vruchten klein", aldus Marc.

Spanjaarden en Italianen eten Belgische tomaten

Belgen eten massaal tomaten maar er worden ook veel tomaten uitgevoerd. Ook zuidelijke landen zoals Italië en Spanje kiezen voor Belgische tomaten. "In de zomer is het in die landen te heet om tomaten te kweken. Dan eten ze met plezier die van ons." 

Er zit trouwens veel evolutie in de Belgische tomaten. "In de proeftuin voor groententeelt in Sint-Katelijne-Waver wordt er volop geëxperimenteerd door nieuwe rassen te telen en soorten te kruisen. Er is een echt proefpanel dat niks anders doet dan nieuwe soorten blind proeven. Er wordt bij die nieuwe soorten ook onderzoek gedaan naar resistentie tegen ziektes", zo vertelt teler Marc.  

Leg ze niet in de koelkast

Tomaten verliezen hun smaak als ze blootgesteld worden aan koude temperaturen. Je legt ze daarom best niet in de koelkast. Een koele berging is ideaal maar als je dat niet hebt, dan leg je ze best in een schaal op het aanrecht. Wel niet in de vlakke zon want dat is ook niet goed. Leg je tomaten toch in de koelkast, haal ze er dan al een paar uur voor gebruik uit zodat ze opnieuw op kamertemperatuur komen.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet