Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Waarom Paul McCartney optrad in een Japanse cel, nooit meerijdt met een auto met lederen zetels en 12 andere weetjes over de linkshandige bassist van The Beatles

vr 17 jun. - 7:00

Wat ze ook beweren: Paul McCartney is springlevend en viert zijn 80ste verjaardag op Radio 2. Waar anders?

Een trompet als verjaardagsgeschenk

James Paul McCartney is de officiële naam van de bassist van The Beatles. James is ook de voornaam van zijn vader. Om het gemakkelijk te maken, spreken we vanaf nu over Paul McCartney, wiens enige zoon James heet. Ben je nog mee?

Paul kreeg voor zijn 14de verjaardag van zijn vader zijn eerste instrument, een trompet. Het blaasinstrument werd geruild voor een gitaar. Dat is eenvoudiger om ook te kunnen zingen. In hetzelfde jaar overleed zijn moeder Mary, voor wie hij later 'Let it be' schreef.

Paul is de oudste van 3 kinderen ten huize McCartney. Zijn broer Michael werd 2 jaar later geboren en zijn zus Ruth is zelfs 18 jaar jonger. 

8 kleinkinderen

Paul McCartney heeft 3 maal het ja-woord uitgesproken aan de liefdes van zijn leven. Met Linda Eastman stapte hij in 1969 in het huwelijksbootje. Met haar richtte hij na The Beatles de groep Wings op. Na haar overlijden in 1998 trad McCartney nog tweemaal in het huwelijk: Heather Mills en Nancy Shevell waren de gelukkigen. 

Hij is vader van vijf kinderen: de dochters Heather, geadopteerd uit een eerder huwelijk van Linda, Mary, Stella en Beatrice en zoon James.
Door zijn huwelijk met Nancy Shevell kreeg hij er in 2011 een pluszoon bij. Paul McCartney is ondertussen ook de gelukkige grootvader van 8 kleinkinderen.

Kinderen met talent

Mary McCartney volgde in de voetsporen van haar moeder Linda Eastman en werd fotografe. Ze maakte in 2000 de eerste officiële foto van toenmalige Britse premier Tony Blair en zijn echtgenote met hun pasgeboren zoon.

Stella McCartney, de tweede dochter van Paul, is een bekende succesvolle modeontwerpster. De Engelse koningin Elizabeth benoemde haar in 2013 tot Officier in de Orde van het Britse Rijk.

James McCartney is de enige zoon van Paul McCartney. Hij is net als zijn vader muzikant en als gitarist te horen op enkele albums van zijn vader.
De andere kinderen mijden de aandacht.

Rijkste rockster

Paul McCartney zou de rijkste rockster ooit zijn, met een geschatte waarde van meer dan 1,5 miljard dollar. In het Guinness Book of World Records wordt hij vermeld als de meest succesvolle muzikant en hedendaagse songwriter in de geschiedenis.

Bassist omdat het moest

Paul McCartney speelde oorspronkelijk gitaar bij The Beatles, maar schakelde over op bas toen Stu Sutcliffe in 1961 de groep verliet. John Lennon en George Harrison hadden toen geen zin om bassist te worden. Paul is een linkshandige bassist, wat redelijk ongewoon is.

Bijnaam Macca

Zijn bijnaam van Paul McCartney is Macca, een afgeleide van zijn familienaam. Blijkbaar is het de gewoonte dat men in zijn geboortestad Liverpool alles afkort. Zo werd George Harrison 'Hassa' en John Lennon 'Lenni'.

Let it be

Paul McCartney schreef 'Let it be' na een woelige nacht met een vreemde droom, waarin hij zijn overleden moeder zag. Ze sprak tegen Paul wijze woorden van wijsheid en zei "Het komt goed, laat het maar." Of "Speaking words of wisdom. Let it be."

Terwijl het voor McCartney een positief liedje was, vond John Lennon het nummer maar niets, omwille van de christelijke ondertoon. Op initiatief van John Lennon werd 'Let it be' op het gelijknamige album gevolgd door 'Maggie Mae', een liedje over een prostituee uit Liverpool.

Dit spul was te lekker om in het toilet door te spoelen.

— Paul McCartney

Betrapt met marihuana

Paul McCartney was niet bepaald vies van wiet. Reeds in 1973 werd hij op zijn Schotse boerderij betrapt voor het kweken van geestverruimende planten. Hij beweerde dat hij de zaadjes van fans gekregen had en niet wist wat het resultaat zou zijn. 

In 1980 bracht hij 10 dagen door in een gevangenis in Tokio toen hij bij de douane werd betrapt met een kleine hoeveelheid marihuana. McCartney: "Ik wist dat ik daar niets te roken zou krijgen. Dit spul was te lekker om in het toilet door te spoelen. Dus dacht ik het gewoon in mijn bagage mee te nemen." De medegevangenen vonden het geweldig dat een beroemdheid met hen in de cel zat. Ze hebben samen veel liedjes gezongen.

In 2015 stopte McCartney met het roken van wiet om een voorbeeld te zijn voor zijn kleinkinderen.

Bommamuziek

Medewerkers van het zeer gewaardeerde Max Planck Instituut in München hebben 700 liedjes tussen 1958 en 1991 bestudeerd. Na grondige analyse kwam men tot de vaststelling dat 'Ob-La-Di, Ob-La-Da' het beste popliedje aller tijden is.

Mocht hij nog leven dan zou er meteen protest komen van John Lennon. Hij had een hekel aan 'Ob-La-Di, Ob-La-Da’. Hij noemde het waardeloze bommamuziek van Paul McCartney.

Macca liet zich hiervoor inspireren door de reggaegroep Jimmy Scott and his Obla Di Obla Da Band. De zanger Jimmy Scott wou een vergoeding voor het gebruik van de titel. McCartney zag dat niet zitten. Het werd uiteindelijk financieel geregeld doordat Paul McCartney de borgsom van Scott betaalde toen hij in de gevangenis zat wegens het niet betalen van zijn alimentatie.

Dankzij René Margritte

Paul McCartney kan goed overweg met canvas en een schildersezel. Hij heeft meer dan 500 schilderijen voorzien van verf. Inspiratie voor het schilderen vond McCartney bij de Belgische kunstenaar René Margritte, van wie hij een ezel en een bril bezit. 

Het logo van Apple, de platenfirma van The Beatles, is een verwijzing naar het werk van Margritte.

Klassiek componist

In 1991 schreef Paul McCartney zijn eerste klassieke werk 'Paul McCartney's Liverpool Oratorio'. Het is een compositie voor de 150ste verjaardag van The Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Paul McCartney heeft ook een musical gecomponeerd. Deze is gebaseerd op de film 'It's a wonderful life', een kerstverhaal uit 1946. Het verhaal gaat over een goede man die uit het leven wil stappen en gered wordt door een beschermengel.

Opa leest voor

In 2001 kwam het boek 'Blackbird Singing' in de winkel. Het is een bundel met liedteksten en gedichten van Paul McCartney van 1960 tot 1999.

In 2005 hield Paul de pen vast voor het kinderboek 'High in the clouds'. Dit is een verhaal over de eekhoorn Wirral, die op zoek gaat naar het dierenparadijs Animalia nadat zijn bos is vernield door bulldozers. Het boek werd verfilmd in 2017.

'Hey Grandude' is een uitspraak van één van de kleinkinderen van Paul McCartney. Het is ook de titel van zijn kinderboek dat in 2019 in de boekenrekken lag. Het verhaal gaat over een grootvader die zijn kleinkinderen meeneemt op een avontuurlijke reis langs de wereld. Iets minder jonge lezers krijgen in het boek een aantal verwijzingen naar liedjes van The Beatles. Zo is er het meisje Lucy dat met vissen en koeien door de lucht vliegt. Een verwijzing naar 'Lucy in the Sky with Diamonds'. De titel van het boek 'Hey Grandude' is een niet mis te verstane knipoog naar het Beatlesnummer 'Hey Jude'. Paul McCartney heeft dit boek geschreven zodat opa's het kunnen voorlezen aan hun kleinkinderen.

Is Paul McCartney dood?

In augustus 1966 speelden The Beatles een concert in San Francisco. Later vertelden The Beatles dat dit hun laatste live-optreden zou geweest zijn. Er moest dus iets gebeurd zijn.

Een aantal boze geesten meenden dat Paul McCartney overleden was in een auto-ongeluk. Na de zoveelste ruzie met de andere groepsleden in de Abbey Road-studio was Macca weggereden. Hij reed door het rode licht en overleed in een ongeluk.

John Lennon, George Harrison en Ringo Starr zouden dan via een lookalike-wedstrijd terecht gekomen zijn bij William Campbell, die Paul McCartney zou vervangen.

The Beatles vonden de situatie vrij grappig en verstopten aanwijzingen in liedjes en hoezen. De bekendste hint is de hoes van 'Abbey Road', waar The Beatles over het zebrapad stappen. Paul McCartney liep op blote voeten, wat een verwijzing naar de dood zou kunnen zijn.

Laat het duidelijk zijn, de 80-jarige Paul McCartney heeft nog steeds niet het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.

Vegetariër

Paul McCartney is een fanatieke vegetariër. Het verhaal wil dat hij sedert 1973 geen vlees meer eet. Toen hij samen met zijn vrouw Linda lamsvlees at, zag hij in de weide naast zijn huis een lammetje dartelen. De liefde voor het vlees was meteen over.

Als Paul McCartney op tournee is, wil hij geen vlees zien tijdens de maaltijden van de hele ploeg. Hij wil ook geen lederen meubels in de backstage zien. Hij zal ook niet in een auto stappen waar de zetels bekleed zijn met leder. De concertorganisatoren zijn verwittigd.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet