Waarom rode bietensap zo gezond is
wo 5 jan. - 1:10

Hoe werkt het?
Eet je rode biet, dan wordt een flinke hoeveelheid nitraat opgenomen in je bloed dat in de spieren de vorming van stikstofdioxide bevordert. Stikstofdioxide regelt het zuurstofverbruik in je spieren: neem je nitraat in, dan gaan je spieren tijdens een inspanning in staat zijn om beter zuurstof te verbruiken, aldus Peter Hespel. Zuurstof is heel belangrijk voor de uithouding: hoe minder zuurstof we nodig hebben om een inspanning te leveren, hoe langer we die inspanning kunnen volhouden, en dus hoe beter het uithoudingsvermogen! Rode bietensap drinken is een gezonde en toelaatbare manier om je prestaties te verhogen en om dus iets sneller te rijden, te lopen of te zwemmen. Uiteraard ondervinden niet enkel sporters de voordelen van een dagelijkse portie: regelmatig rode bietensap drinken is gewoonweg goed voor iedereen!

zwemmer_canva
Hoeveel ervan drinken?
Elke dag 500 ml bietensap gedurende een week verbeterde de prestaties van het testpanel op gebied van uithouding. De aanbevolen hoeveelheid is 500ml (komt overeen met +- 300 mg nitraat) bietensap per dag om het effect ervan te merken. Moet je presteren, neem dan 500 ml tot ongeveer 3 uur voor de inspanning. Koop je het sap in de winkel dan is het belangrijk is om na te gaan wat het juiste nitraatgehalte is in het sap. En vermijd net voor het drinken ook de inname van een antibacteriële mondspoeling, tandpasta of kauwgom, die de werking van de mondbacteriën, belangrijk voor de omzetting van nitraat naar nitriet, verstoren. Hou er ook rekening mee dat je urine en stoelgang wat rozig zullen kleuren.
Zelf rode bietensap maken

Neem voor het maken van verse bietensap de rauwe exemplaren. Reken op 1 rode biet per glas, afhankelijk van de grootte van de knol. Was ze goed en snijd het kontje met de wortel af. Verdeel ze in 4 en doe ze met schil in de sapcentrifuge. Voor de smaak kan je het combineren met appel, wortel, een beetje gember of citroen.