Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Waarom slikken we zo veel pillen? Dokter Servaas Bingé: "Je mag best kritisch zijn als patiënt"

vr 10 feb. - 8:47

Wij Belgen slikken met z’n allen maar liefst 14 miljoen pillen per dag. En dat zijn enkel nog maar de pillen op voorschrift. Het meest populair zijn anti-depressiva, maagzuurremmers en bloeddrukverlagers. Grijpen we niet te snel naar medicatie? Kan het anders? Karolien vroeg het in Wijs aan arts Servaas Bingé en aan de luisteraars.
medicatie
© canva

Medicatie als duwtje

Luisteraar Kris belandde enkele jaren geleden in het ziekenhuis met extreem hoge bloedwaarden. “Ik had overgewicht door mijn ongezonde levensstijl. Daarnaast rookte ik ook. Mijn cholesterol was gevaarlijk hoog. Ik heb uiteindelijk twee weken in het ziekenhuis gelegen om al mijn waarden naar een normaal niveau te krijgen.”

Nadien volgde een medicatiekuur van 9 pillen en 5 insuline-injecties per dag. “Dat was veel maar noodzakelijk om mijn toestand te keren. Een half jaar later ben ik geopereerd en viel ik 35 kilo af. Medicatie was voor mij het duwtje dat ik nodig had om uit die ongezonde spiraal te stappen. En sindsdien heb ik geen medicatie meer nodig. Ik slik geen enkele pil meer.”

Luisteraar Magda laat weten dat medicijnen haar simpelweg in leven houden. “Ik ben 79 jaar en hartpatiënt. Ik neem elke dag 7 pillen voor mijn hart en 1 voor mijn depressie. Zonder medicatie was ik er al lang niet meer.”

We volgen vaak te slaafs het advies van onze dokter, maar je mag vragen naar alternatieven

— Arts Servaas Bingé

Luister naar je lichaam

"Geneesmiddelen zijn een belangrijk element van onze toolkit, maar ze zijn niet zaligmakend”, vindt arts Servaas Bingé. Bingé is een man met een missie. Hij wil mensen inspireren om hun gezondheid in eigen handen te nemen. “We volgen vaak te slaafs het advies van onze dokter. Maar je mag vragen naar alternatieven. Vaak voelen wij artsen ons verplicht om meer te doen dan enkel een ziektebriefje te schrijven. Maar medicatie is niet altijd de juiste weg.

“30 jaar geleden vonden we het normaal dat de dokter voor alles een pilletje had. Intussen weten we dat pillen vooral de symptomen bestrijden maar niet de oorzaak wegnemen. Neem nu pijnstillers: daarmee onderdruk je de pijn, maar ook de stoffen die het genezingsproces in gang zetten. Daarom dat wij bijvoorbeeld bij een verstuiking aanraden om de eerste dagen geen ontstekingsremmers te nemen.”

“Pilletjes blijven een chemische oplossing, dus moet je er bewust mee omgaan. Wees kritisch en vraag je arts naar mogelijke alternatieven. En luister naar je lichaam. Het wil je wat vertellen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet