Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Waarom vergeten wij de 75-plussers? “Wij hebben zoveel expertise maar worden behandeld als kinderen"

do 22 dec. - 4:00

75-plussers vormen een vergeten groep in onze samenleving. Het zijn mensen met bakken levenservaring maar ze worden vaker dan hen lief is behandeld als onbeholpen zielen. Journaliste Ann Peuteman schreef er een boek over en Greta Vandenborne (78 lentes jong) trekt samen met haar ten strijde. “Als ik te horen krijg dat ik er ‘nog’ goed uit zie, dan weet ik hoe laat het is.”
Ann Peuteman en Greta Vandenborne
© canva

Betutteling

Greta klinkt verontwaardigd als ze haar verhaal vertelt aan Karolien Debecker in Wijs. En gelijk heeft ze. “Ik ging onlangs nagellak kopen en kreeg in de winkel een klantenkaart met een QR-code. Zei die jonge verkoopster tegen mij: ‘Vraag maar aan uw kleinkinderen hoe dat moet.’ Alsof ik op mijn leeftijd niet meer mee kan zijn met die digitale zaken. Mijn kinderen weten intussen dat ze mij vooral niet moeten betuttelen."

Eens ouder dan 75 verandert ook de manier waarop mensen je aanspreken, merkt Greta. “Madammeke of mevrouwtje, dat hoor ik vaak. Vreselijk vind ik dat. En het is nog erger als ze zeggen dat ik er ‘nog’ goed uit zie. Of ze zijn verbaasd dat ik ‘nog’ kan meepraten over de actualiteit. Alsof dat op mijn leeftijd iets spectaculairs is.”

Mode voor 75-plussers? Dat zijn losse broeken met elastiek.

— Greta Vandenborne

En van bladeren in een modemagazine wordt Greta ook niet gelukkiger. “Als je zoekt op mode voor 75-plussers vind je niets, behalve hele losse broeken met elastiek. Broeken die dus makkelijk aan en uit gaan alsof wij allemaal incontinent zijn. Op de foto’s zie je dan ook nog eens 50-ers en 60-ers. Mensen van mijn leeftijd worden daarvoor niet gevraagd.

Jong versus oud

Het heeft allemaal met vooroordelen te maken, vindt journaliste Ann Peuteman die het boek ‘Rebels. Het verzet van 75-plussers’ schreef. “De essentie van het probleem is dat we ouderen te vaak zien als een homogeen blok, terwijl er in die groep een enorme verscheidenheid is. Ook in leeftijd. Iemand van 66 is anders dan iemand van 88. We delen jammer genoeg onze samenleving in twee blokken op: tot je vijftigste ben je jong en daarna niet meer. Maar in de praktijk klopt dat niet.”

We willen gewoon niet geconfronteerd worden met hoe iemand van 80 of 90 eruit ziet

— Journaliste Ann Peuteman

Daarnaast gaan we ook snel in de plaats van iemand anders denken eens die persoon over een bepaalde leeftijdsgrens is. En als we eerlijk zijn, dan willen we ook liever niet geconfronteerd worden met hoe hoge leeftijd eruit ziet. Ik erger me vaak aan bijvoorbeeld reclame voor trapliften. Op de foto staat een vrouw van hoogstens 60 jaar, helemaal opgemaakt in prachtige kleren die in die traplift als een soort prinses naar boven wordt geleid. Waarom zit er geen mooie opgemaakte vrouw van 80 op zo’n traplift, wat veel realistischer is? 

Zichtbaarheid

En in de media kan het ook beter, vindt Greta. “Ik zie mezelf nergens terug. In tv-series vallen alle oudere mensen in coma of ze gaan dood om daarna vervangen te worden door jongere acteurs. Waarom zijn wij niet zichtbaar? Ik zou zo graag meer wisselwerking zien tussen de generaties en dat ze meer beroep doen op de expertise die mensen van mijn leeftijd hebben opgebouwd.”

Af en toe gebeurt het wel, gelukkig. Zo gaf Greta onlangs een gastcollege aan studenten verpleegkunde van een Vlaamse hogeschool. “Ik heb er verteld over palliatieve zorgverlening en mantelzorg omdat ik uit eigen ervaring kan spreken. Zo’n momenten geven mij energie omdat ik me nuttig kan maken. Want wij 75-plussers hebben zoveel te vertellen en te delen. Zo’n initiatieven zouden veel vaker genomen moeten worden.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet