Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: goeiemorgen morgen!

goeiemorgen morgen!

Waarom worden vrouwen ‘oude taart’ genoemd en mannen nooit?

goeiemorgen morgen!

ma 22 apr. - 6:00

Wanneer je een vrouw beledigt, valt soms het woord ‘oude taart’. Mannen krijgen deze term nooit naar hun hoofd geslingerd. Hoe komt dat? Dialectoloog Chris De Wulf legt het uit. "Het heeft te maken met een vorm van seksisme die járen geleden ontstond."
Peter Van de Veire, met de jury van de 'Taart van het jaar'
© Radio2

“Wanneer we een man beledigen, dan gebruiken we vaak woorden die verwijzen naar een activiteit of een karaktereigenschap”, vertelt dialectoloog Chris De Wulf. “Denk hierbij aan een kloefklapper of een onnozelaar." 

Levenloze objecten

Het is erg om te zeggen, maar de reden waarom de vrouwen een 'oude taart' noemen, is een vorm van seksisme die dateert van jaren geleden. "We vergelijken vrouwen vaak met levenloze objecten, zoals taart bijvoorbeeld. Dat is historisch zo gegroeid, het is een oude vorm van seksisme waarbij vrouwen als passieve wezens worden weggezet. Om het nog erger te maken, voegen we daar dan soms nog negatieve bijvoeglijke naamwoorden zoals ‘oud’ of ‘lelijk’ aan toe, om het nog een stukje erger te maken.”

Taart is trouwens vaker het onderwerp van taal. “In West-Vlaanderen heb je bijvoorbeeld woorden als taarteklaai en taarteschijter. Dat gebruik je voor iemand die heel onhandig is. Of iemand die er niks van... bakt." 

Taart of gedraaid gebak

Het woord 'taart' komt oorspronkelijk uit het Frans, maar het zit al lang in onze taal. "Sinds het jaar 1200 is het terug te vinden in onze taal", zegt De Wulf. "Taart komt van het Franse woord 'tarte'. Dat komt dan weer uit het Latijn en het werkwoord 'torcere' wat draaien of ronddraaien betekent. Het is een gedraaid deeg. Toen het in het Nederlands kwam, werd het eerder voor hartige taarten gebruikt wat we nu een pastei noemen. En later werden dat dan zoete taarten." 

peter en zijn taart

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet