Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Waarom zijn dagcrèmes zo duur? Werken natuurlijke producten? "Veel beautyhypes houden wetenschappelijk geen steek"

di 21 mei - 11:17

Waarom zijn sommige dagcrèmes zo duur? Werken natuurlijke producten? Gaan we dood aan parabenen of krijgen we kanker van deodorants? Ann Reymen zit met heel wat vragen over haar crèmes. Daan Masset heeft er maar eentje: “Wat zijn dat juist? Parabenen?” Ze krijgen hulp van bio-ingenieur gedoctoreerd in de dermatologie, en onderneemster Barbara Geussens.
Ann Reymen & Daan Masset
© Radio2

Dankzij Barbara Geussens kan Ann Reymen de helft van haar cosmetica weggooien en zal ze in de toekomst besparen. Barbara Geussens schreef het boek ‘Cosmeticacomplot’. Een boek over hoe we ons gek laten maken door de beauty-industrie, want veel beautyhypes houden wetenschappelijk geen steek.

Marketing

Barbara Geussens heeft een bepaalde filosofie die ze graag wil delen: “Er is een nut in cosmetica. Huidverzorging kan bepaalde kwaaltjes verhelpen. We moeten onze huid vanaf een bepaald moment ook ondersteunen. Maar de klepel slaat soms over, denk ik. Er zijn inderdaad heel veel hypes die nergens op slaan. Ze zijn meer marketing dan wetenschap."

Een crème kan heel duur zijn, omdat je enerzijds de reclame en marketing errond betaalt. “Anderzijds hangt het ook af van de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen tonnen laten produceren. Naarmate je schaal hebt, kan de eenheidsprijs dalen. Als je een kleine start-up bent, heb je dat voordeel niet. Dan moet je doorrekenen in je prijs, omdat je niet weet of je het al dan niet kan verkopen. Dat heeft er zeker ook mee te maken.”

Huidverzorging kan bepaalde kwaaltjes verhelpen, maar de klepel slaat soms over.

Natuurlijk of plantaardig?

Dagelijks ziet Ann Reymen marketing passeren rond ‘clean beauty’, wat betekent ‘op natuurlijke wijze’. Maar volgens Barbara Geussens kan dat niet: “Er is niet zoiets als 100 procent natuurlijk. Wat is natuurlijk? Wil dat zeggen ‘rechtstreeks uit de natuur’? Gaat het dan om dierlijke ingrediënten? Zijn dat minerale oliën? Of bedoelen ze ‘plantaardig’?”

“Als producenten inderdaad plantaardig bedoelen, is dat niet juist. Want voordat je een plantaardig extract uit de plant in een crème hebt, zijn er al chemische processen aan te pas gekomen. Het kan dus nooit 100 procent natuurlijk zijn. En het is daarom dus ook niet beter…”

Reinigen met schuimpjes, zepen of scrubs

Marketing kan ons doen geloven dat we vier keer per dag ons gezicht moeten reinigen. “Dat is te veel. De huid kan heel veel zelf. Er is een beschermlaag en die is er voor een reden. Als we te veel reinigen, maken we die beschermlaag kapot. Verfrissen mag, maar hoe meer zepen je gebruikt, hoe meer vetten je wegwast. En je huid bestaat nu eenmaal uit vetten. Er is wetenschappelijk geen enkel bewijs dat je twee keer per dag moet reinigen of nog eens twee tot drie stappen per reinigingsbeurt moet doen. Dat slaat nergens op.”

“Ik zeg wel dat je aan het eind van de dag je huid kan reinigen. Haal de restjes make-up en vuiligheid van je gezicht. Maar ’s ochtends een beetje verfrissen met water is meer dan genoeg. Het eventuele vuil dat je dan denkt weg te halen, zijn je eigen geoxideerde vetten of je nachtcrème die je ervan afhaalt. Als je ’s ochtends opstaat met vette plekken van je nachtcrème, is het geen goede nachtcrème voor jou.”

Reinig je huid geen twee keer per dag of met veel zepen. Zo maak je je beschermlaag stuk.

Dag- of nachtcrème

Hoe weet je nu welke dag- of nachtcrème je nodig hebt? “Niet alles crèmes zijn hetzelfde. Er is geen eenduidig antwoord, want iedere huid is anders. Alles start met je eigen huid te begrijpen, om dan pas op zoek te gaan naar jouw crème. Laat je niet misleiden door crèmes die iets zeggen, maar vraag je af welk huidtype jij hebt. Ga ten rade bij een dermatoloog of stop eens met alles. Kijk wat jouw huid zelf kan. Is ze dan nog vettig? Of zijn er dan roodheden? Of waren die effecten er juist door het foute product te gebruiken? Zodra je dat weet, kan je op zoek gaan naar het juiste product.”

Zonnebescherming

“Vanaf erop je zonnecrème ‘SPF’ staat, zouden ze in theorie die bescherming moeten bieden. Dan moet je gaan kijken naar de textuur en hoe hij smeert. Want de beste zonnecrème is diegene die je wil smeren. Want je moet smeren.”

“Een dagcrème met SPF is al een goed begin, maar je moet zeker bijsmeren. Je bent maar tussen de twee en drie uur beschermd, afhankelijk van je SPF en je huidtype. Als je heel bleek bent, ben je minder lang beschermd.”

De iconische blauwe pot van Nivea

Iedereen kent hem wel: de hydraterende crème in een blauwe pot van Nivea die je overal op mag smeren: “Deze crème hydrateert immens goed. Hij legt een laagje bovenop de huid, maar alles hangt af van je doelstelling. Is je doel je huid soepel houden en goed hydrateren? Dan ben je heel goed met die pot. Maar er zitten niet veel actieve stoffen in. Wil je bijvoorbeeld op pigmentvlekken of andere specifieke problemen werken? Dan zoek je beter iets anders.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet