Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Waarom zijn oktober en november de drukste filemaanden?

consument

do 27 okt. - 3:00

Het is herfst. En dat heb je geweten. Niet enkel door de vallende bladeren of de regendruppels, maar ook door de lange files op onze wegen. Vloeken en accordeonrijden zijn je dagelijkse bezigheid. Maar nu, voor eens en altijd, waarom zijn vooral in die herfstmaanden de files gigantisch lang? Hajo Beeckman, verkeersexpert bij VRT NWS, legt uit. 
File
© Canva

September, oktober en november 

“Eigenlijk is dat logisch. Oktober en november zijn de maanden waarin alles qua werk na de zomer op volle toeren draait. In september starten de scholen, maar mensen zonder (schoolgaande) kinderen profiteren dan nog van de lagere prijzen om op verlof te vertrekken. Die zitten dus bij ons niet op de baan. De files groeien aan, maar zijn nog niet zo lang.” 

“In oktober nemen mensen echter weinig verlof, bedrijven organiseren events en beurzen, ook studenten rijden vaak met de auto naar de hogeschool of universiteit. Iedereen zit dus letterlijk samen op de weg en elkaar in de weg. Op regenachtige herfstdagen nemen meer mensen de auto omdat ze soms niet graag met de fiets rijden of te voet gaan. Een regenachtige ochtendspits levert in België dan al gauw tussen de 300 en de 400 kilometer file op.” 

December 

“In december worden de files wat minder lang. Mensen nemen hun laatste verlofdagen op, het is een donkere maand dus we maken het thuis gezellig en verplaatsen ons wat minder voor vrije tijd. Sommige studenten zitten in de blok en moeten dus niet naar de les. De periode van kerst en nieuwjaar is de rustigste periode van het jaar op de weg. We hebben vakantie, brengen tijd door met familie, en het is ook bouwverlof.” 

In oktober zit iedereen letterlijk samen op de weg en elkaar in de weg.

— Hajo Beeckman

Januari en februari 

“In sommige opzichten lijken deze twee maanden wat op december. Na de feestenperiode houden we de knip op onze portefeuille, het zijn donkere en koude maanden, het werk hervat maar we blijven vaker thuis. In januari zijn er voor veel studenten in het hoger onderwijs examens en daarna is er een rustperiode. Anderzijds vertrekken gezinnen die het zich kunnen permitteren op skivakantie. Dat veroorzaakt allemaal wat minder binnenlandse verplaatsingen, de files vallen doorgaans mee, tenzij we natuurlijk een sneeuwstorm over ons heen krijgen. De meest extreme filepieken, met tot 1000 kilometer of meer, vallen doorgaans in deze maanden, maar door de klimaatverandering zullen we dat wellicht niet snel meer meemaken.”  

Maart en april  

“Het wordt stilletjes aan drukker. Het wordt lente, er is meer daglicht, we trekken er weer vaker op uit voor vrije tijd. Na de paasvakantie barst dan op vlak van verkeer de tweede piekperiode van het jaar los. 

Mei en juni 

“Samen met oktober en november zijn dit de drukste maanden op de weg. Iedereen is doorgaans nog aan het werk, de scholen en universiteiten draaien op volle toeren. Het lente- en vroege zomerweer lokt meer mensen op de baan. Zijn er in oktober en november vooral drukke ochtendspitsen, dan zijn mei en juni de kampioen van de chaotische avondspitsen. Daar is een verklaring voor: vrijetijdsverkeer speelt zich vooral af in de namiddag en avond. Pendelaars en recreanten zitten dan samen op de baan. Aan de vooravond van de Pinkster- en Hemelvaartweekends tekenen we steevast de zwaarste avondspitsen van het jaar op.” 

Zijn er in oktober en november vooral drukke ochtendspitsen, dan zijn mei en juni de kampioen van de chaotische avondspitsen.

— Hajo Beeckman

Juli en augustus  

“Pakweg dertig jaar geleden stonden de twee zomermaanden garant voor kalmte op de weg, maar dat is nu niet meer het geval. Alleen het bouwverlof in de tweede helft van juli en tijdens de eerste week van augustus brengt wat rust. Dat heeft simpelweg te maken met de beschikbare ruimte op de weg: die is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw onveranderd gebleven. Maar de economie en de bevolking zijn sinds die tijd wel flink gegroeid. Zelfs begin juli en eind augustus zit het gebruik van de capaciteit van de weg daarom aan haar limieten, met files tot gevolg.” 

Ter info: in deze grafiek van het verkeerscentrum zie je hoeveel kilometers we doorheen het jaar samen op de weg afleggen met auto’s, motors, campers en bestelwagens (gegevens 2019). Dat zijn er doorgaans méér dan 60 miljoen per dag! Vrachtwagens zijn niet inbegrepen. Juni is de topmaand, op de tweede plaats volgt oktober. Opvallend: de zomermaand juli zorgt eigenlijk, maar voor een kleine dip in het verkeer. Januari is de facto de rustigste maand op de weg. 

Verkeersprestatie snelwegen Vlaanderen 2019

Verkeersprestatie snelwegen Vlaanderen 2019

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet