
radio2 middag in oost-vlaanderen
Waasland-Beveren vraagt vrijspraak in zaak voetbalfraude
di 21 mei - 10:45

Voetbalclub Waasland-Beveren verdedigt zich in de zaak van de voetbalfraude. Om 09:00 uur startte het pleidooi van de advocaten en de vervolgde bestuurders van de Wase eersteklasser. Het is ondertussen de derde zittingsdag van de Geschillencommissie Hoger Beroep in de matchfixingzaak rond KV Mechelen-Waasland-Beveren.
Medische pauze
KV Mechelen was maandag al aan de beurt en kwam zich verdedigen. De advocaten brachten munitie mee waarmee ze een grote aanval op het onderzoek uitvoerden. In tegenstelling tot de tuchtprocedure van Waasland-Beveren, dat in mineur begon. Jesse De Preter, de makelaar van speler Olivier Myny, nam namelijk als eerste het woord, maar de zitting werd even geschorst nog voor ze echt begonnen was. De voorzitter van de commissie heeft een medisch probleem: een bloedneus.
Uiteindelijk is het de club Waasland-Beveren die als eerste partij zijn pleidooi mag houden. "Ik ga u proberen te overtuigen dat Waasland-Beveren meer slachtoffer dan dader in deze zaak is", gaat de advocaat van Waasland-Beveren, Kristof De Saedeleer, van start. Hij herhaalt tijdens het pleidooi wat eerder ook al door KV Mechelen naar voren werd gebracht: de rechten van de verdediging zijn niet gewaarborgd. Waarom wordt Veljkovic niet gehoord? Waarom moeten de clubs hun onschuld bewijzen in plaats van dat onze schuld wordt aangetoond? Waarom is het dossier niet volledig?
Schuld van de Bond
De Saedeleer onderstreept ook problemen in het bondsreglement. Hij verwijst naar het bewuste B1711, waarin staat dat degradatie gevorderd moet worden voor 15 juni van het "betrokken" seizoen. "In het reglement staat ook letterlijk dat tijdens een hangende zaak het reglement niet geïnterpreteerd mag worden en dat leden van de bondsorganen geen uitspraken mogen doen over het reglement voor er iets uitgesproken is." De advocaat herinnert er ook aan dat het reglement voorziet in andere sancties dan degradatie als een vordering te laat wordt ingediend. Bijvoorbeeld uitsluiting van de bekercompetitie of hogere geldboetes.
Hoewel het volgens de advocaat van de Waaslanders aan de bond is om de schuld van de club te bewijzen, gaat hij toch het omgekeerde doen: de onschuld van Waasland-Beveren bewijzen. "Ik geef u een handleiding "Matchfixing voor Dummies". Er zijn drie manieren om een match te vervalsen. Via de scheidsrechter, via de trainer of via de spelers."
Vrijspraak
De club Waasland-Beveren vraagt net als KV Mechelen de vrijspraak. "Er worden heel ingrijpende sancties gevraagd aan een club waarvan geen enkele daad van vervalsing kan worden aangetoond. Elke sanctie is disproportioneel. Daarom is Waasland-Beveren slachtoffer. De club had die laatste dag liever tegen KV Kortrijk of Charleroi gespeeld. Dan hadden we deze miserie allemaal niet gekend."
De advocaat van Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren, komt meteen ter zake. "Wij zullen de vrijspraak en niets anders pleiten. Meneer Huyck is blij dat hij hier zijn verhaal mag vertellen, want hij wil dat graag doen", zegt advocaat John Maes.
Contact met Veljkovic
Dirk Huyck wordt twee contacten met Veljkovic verweten, waarna de bewuste uitspraak van Veljkovic "De keuken is besteld" zou zijn gevolgd. Dat was een foutieve of misleidende conclusie van de makelaar volgens de advocaat van Huyck. De advocaat vertelt hoe die contacten verliepen volgens Huyck. "Hij heeft erkend dat er twee contacten waren. Dat was niet op initiatief van mijn cliënt. Meneer Veljkovic heeft hem gecontacteerd om "KVM te helpen". Bij het eerste contact werd er enkel druk gezet. Maar meneer Huyck heeft gezegd: "Dejan, blijf daar van af." Daarna is nog een tweede gesprek gevolgd. Meneer Huyck is een brave mens en heeft Veljkovic inderdaad een tweede keer ontvangen in de zaak van zijn vrouw. Dat gesprek was dreigender. De politie heeft dat gesprek geobserveerd. Ze hebben gezien hoe Veljkovic een voorstel op papier deed, maar Huyck heeft dat blad weggeduwd. De politie heeft dat gezien! Meneer Huyck heeft het voorstel om KVM te helpen en een vergoeding te aanvaarden formeel afgewezen. En het dossier levert geen enkel bewijs van het tegendeel."
Luc Deleu, de advocaat van WB-bestuurder Walter Clippeleyr, komt als derde aan het woord. "Waarom wordt mijn cliënt vervolgd voor het verzaken aan de meldingsplicht als hij nooit contact heeft gehad met KVM of Veljkovic? De voorzitter is ook niet zeker dat hij aan mijn cliënt heeft verteld over het contact met Veljkovic en mijn cliënt is wel zeker dat het hem niet is verteld. Meneer Swolfs zegt zelf expliciet dat enkel hij en voorzitter Huyck op de hoogte waren van het contact."
Nieuwe telefoon
Een telefoongesprek dat tegen Clippeleyr spreekt is een opname waarin hij zegt tegen zijn voorzitter dat hij "uit zijn gsm moet wissen, wat gewist moet worden". Volgens meester Deleu is de simpele waarheid dat de bestuursleden net een nieuwe gsm hadden gekregen van de club.
Meester Deleu komt tot zijn besluit: "Er is in de rand veel te doen geweest over die match. Bij fans, in de krant. Maar rechtstreeks is meneer Clippeleyr nooit met iemand in contact gekomen en dus was er niets dat hij moest melden. Daarom dat ik met vertrouwen mag uitgaan van de vrijspraak."
De zitting wordt opgeschort tot na de middag. Dan komen nog drie bestuursleden van Waasland-Beveren aan het woord. De pleidooien worden om 14:00 uur hervat.