Waaslanders kunnen nu overal naar containerpark
vr 5 jul. - 3:34

Het is voor sommigen een grote ergernis: er ligt een containerpark vlakbij, maar het is niet dat van je eigen gemeente. Gevolg is vaak dat je kilometers moet omrijden om je afval kwijt te raken. In het Waasland stellen ze daar nu paal en perk aan. Alle inwoners van de MIWA-zone kunnen vanaf nu in om het even welk recyclagepark terecht, zelfs als het niet op het grondgebied van hun eigen gemeente ligt.
5 gemeenten, 6 parken
Filip Baeyens, voorzitter van MIWA: "In de praktijk wil dit dus zeggen dat inwoners van de vijf gemeenten Waasmunster, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Temse en Sint-Niklaas naar alle zes de recyclageparken kunnen. Elke gemeente heeft er één, stad Sint-Niklaas heeft er twee. Door de spreiding van de parken kon niet iedereen bij het dichtstbijzijnde terecht en dat hebben we nu dus aangepakt. Voor mensen die in Sinaai of de wijk Temse Velle wonen is dat bijvoorbeeld een oplossing. Daar is een dichter park dan dat van de eigen gemeente."
Modernisering in Sint-Niklaas
MIWA werkt ook aan de modernisering van het oude recyclagepark Vlyminckshoek in Sint-Niklaas. Daar werken ze nu nog niet met weegschalen of automatische systemen. Een parkwachter bekijkt elke lading die er binnenkomt en maakt een schatting. Zo wordt de prijs van een bezoek bepaald. "Het wordt soms als nattevingerwerk beschouwd en wegen is veel correcter. We gaan dus naar een geautomatiseerd DIFTAR-systeem (waarbij een weegbrug oprijdt en per kilo betaalt, nvdr.) zoals in onze andere recyclageparken. Hopelijk is het park eind dit jaar helemaal klaar", zegt Baeyens.
Verkeersproblemen
De maatregel is niet alleen een extra service voor de inwoners van de MIWA-zone, het moet de wachttijden aan de recyclageparken ook doen verkorten. Zeker aan het oude recyclagepark in Sint-Niklaas is het op zaterdag vaak filerijden. "De modernisering daar én het feit dat mensen van deelgemeenten ook elders terecht kunnen nu moeten dat probleem toch een deel oplossen", hoopt Baeyens. "Er komen ook twee slagbomen, om meer mensen tegelijk te kunnen bedienen."