
radio2 ann&daan
Wat als je een moeilijke eter bent: "Het kan om een ingebeelde angst gaan voor nieuwe dingen"
wo 19 apr. - 10:07

"Er zijn heel veel dingen die ik niet lust. Witloof krijg ik niet binnen, noch rauw, noch gestoofd. Ik éét wel groenten, maar enkel de basisgroenten zoals wortels. De Vlaamse kost zeg maar", legt Carsten uit. Ook fruit eet hij niet, en soep... ook liever niet.
"Vanmiddag is het penne all'arrabiata met olijven, kappertjes verse oregano, basilicum en rucoloa in het bedrijfsrestaurant", probeerde Daan. "De helft van die ingrediënten ken ik niet eens", geeft Carsten toe. "Eigenlijk vind ik eten tijdsverspilling en als het niet nodig was, zou ik nooit meer iets in mijn mond stoppen."
"Onlangs waren we met de klas op uitstap en dan begin ik al te stressen over wat we gaan eten"
Carsten is altijd al een moeilijke eter geweest. Als kind wilde hij zelfs niet eten omdat hij dan achteraf naar het toilet moest. "Als kind moest ik ook ooit ossentong eten en toen is het denk ik begonnen."
Carsten voelt wel een zekere sociale schaamte. "Als ik met vrienden op stap ga, geneer ik me wel. In mijn familie weten ze wat ik allemaal niet lust en houden ze er wel rekening mee. Maar onlangs waren we met de klas op uitstap en dan begin ik al te stressen over wat we gaan eten."
Diëtist Michäel Sels: "Detecteren vanwaar de angst komt"
Ann en Daan maken zich zorgen en willen Carsten helpen. Daarom hebben ze er diëtist Michaël Sels bijgehaald. Want zit het tussen de oren, niks lusten?
"Smaakdrempels kunnen erg verschillen bij mensen. Sommige mensen kunnen extra gevoelig zijn voor bepaalde smaken. Maar het kan ook om een ingebeelde angst gaan voor nieuwe dingen. Dan kan je het best eerst detecteren van waar die angst komt. Is het angst om na het eten naar het toilet te moeten? Gaat het over angst voor een opgeblazen gevoel? Eens dat je dat weet kan je daar aan werken."
Maar je kan wel degelijk nieuwe dingen "leren eten" zegt Michaël. "Alles draait om smaak, geur en mondgevoel. Met die drie ballen kan je dan gaan jongleren om gerechten aan te passen en meer aanvaardbaar te maken. Als je niet houdt van de textuur van bepaalde groenten, probeer dan bijvoorbeeld eens een wrap waarin al groeten zijn verwerkt in het deeg van de pannenkoek zelf. Zo krijg je groenten binnen zonder dat je er last van hebt."
"Combineer iets nieuws met iets vertrouwds om op terug te vallen"
"Je kan er ook voor zorgen dat je in een veilige omgeving bent, wanneer je nieuwe dingen gaat proeven. Beter thuis dan op restaurant dus. Niemand stuurt graag een vol bord terug naar de keuken."
"Als je iets nieuw gaat proberen, doe het dan bijvoorbeeld ook in combinatie met iets dat je wél lust. Zo heb je altijd iets vertrouwds om op terug te vallen. Of als iets heel zouts en onaangenaam proeft voor jou, combineer het dan met iets zoets, bijvoorbeeld appelmoes."
"Probeer drempels te verlagen en zo stap voor stap je grenzen te verleggen"
Is het ongezond als Carsten steeds terugvalt op de tien dezelfde gerechten die hij graag eet? "Op zich is dat geen probleem", zegt Michaël. "Op voorwaarde dat het gezonde gerechten zijn waarin groenten de ster zijn."
En dan had Michaël nog een laatste gouden tip voor Carsten: "Als je dan toch weinig interesse hebt voor voeding, kies dan wel voor gezonde voeding."