Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat als je je facturen niet kan betalen en je energieleverancier het contract stopzet?

consument

vr 27 jan. - 7:44

Vorig jaar steeg het aantal gezinnen dat door hun energieleverancier aan de kant werd geschoven met 10 procent. Energieleveranciers mogen een contract stopzetten als hun klanten niet betalen. De Inspecteur van Radio2 lijst op welke afspraken er in zo'n situatie gelden.
man kijkt naar factuur
© canva

Wat mag wel en niet?

Als je je energiefactuur niet (op tijd) betaalt, mag je energieleverancier je niet onmiddellijk afsluiten. Je moet eerst een betalingsherinnering krijgen. Reageer je daar niet op binnen de 15 dagen, dan zal je leverancier je een ingebrekestelling sturen. 

Reageer je daar ook niet op, dan mag een leverancier je contract stopzetten. Maar dat betekent niet dat je wordt afgesloten van elektriciteit en aardgas. Een energieleverancier is wettelijk verplicht om nog minstens 45 kalenderdagen energie te leveren. Dat geeft consumenten de tijd om een nieuwe energieleverancier te zoeken.

Sociale leverancier

Zoek of vind je geen nieuwe energieleverancier? Dan zal je distributienetbeheerder je energie leveren als sociale leverancier. In Vlaanderen is dat Fluvius, in Brussel is dat Sibelga. Maar let op: je zal niet automatisch het voordeligste tarief krijgen. Er wordt gewerkt met een gemiddelde prijs, die vaak een stuk hoger ligt dan de laagste tarieven op de markt.

Als je afhankelijk bent van de netbeheerder voor de levering van gas en elektriciteit, dan zijn er procedures waar je je moet aan houden. 

Voor je gasverbruik krijg je nog altijd voorschotfacturen. 

Voor elektriciteit moet je voortaan op voorhand betalen. Je moet daarvoor een budget opladen, je kiest zelf hoeveel en wanneer. Je hebt daarvoor wel een digitale meter nodig. Heb je die niet, dan komt Fluvius er gratis één installeren. Meer informatie over het prepaid systeem vind je op deze website. 

Nog altijd betalingsmoeilijkheden?

Kan je dat echt niet betalen? Dan kan je gebruik maken van een zogenaamd noodkrediet van 75 euro, dat je later moet terugbetalen. Door de hoge energieprijzen, is dat noodkrediet nog tot 30 juni 2023 opgetrokken naar 115 euro voor elektriciteit en 155 euro voor gas. Als ook dat noodkrediet op is, krijg je een minimale levering voor energie.

Als je echt in de problemen komt, niks kan of wil betalen, dan kan Fluvius in samenspraak met het OCMW beslissen dat je afgesloten wordt van het gas- en elektriciteitsnetwerk. Maar dat gebeurt alleen in extreme gevallen, en nooit in de winter (tussen 1 december en 1 maart). 

Alle informatie over wat er gebeurt als je je energiefactuur niet betaalt, kan je lezen op deze website van de Vlaamse overheid. 

Laat het zo ver niet komen

Heb je problemen om je energiefactuur te betalen? Contacteer dan zo snel mogelijk je energieleverancier. Hij kan samen met jou bekijken hoe je de rekening wél kan betalen. Een energieleverancier is verplicht om een afbetalingsplan voor te stellen. Je moet het wel zélf vragen. Wacht daar niet te lang mee. Laat de schulden niet oplopen, zo kan je de schade beperken. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet