
radio2 wijs
Wat als je je relatie opengooit? "Ik vind het geen probleem als mijn vriendin seks heeft met andere mannen"
vr 16 dec. - 11:03

“Ik kan me niet voorstellen dat ik heel mijn leven maar één seksuele partner zou hebben.” Bram is single maar kiest bij een volgende partner sowieso voor een open relatie. “Ik zou het geen probleem vinden als mijn vriendin seks zou hebben met andere mannen. Jaloezie is mij vreemd.”
Cindy heeft op dit moment seksueel contact met iemand die een relatie heeft. “Ik leerde hem kennen via een dating app en zag op zijn profiel staan dat hij een open relatie had. Zijn vriendin weet er dus van. We weten niet super veel van mekaar en dat hoeft ook niet. Door wat afstand te houden, is de kans dat je verliefd wordt ook kleiner. En als er toch gevoelens zouden komen, dan verbreken we het contact. Dat hebben we al afgesproken. Maar voorlopig amuseren we ons.”
Hoe open is open?
Een open relatie is een niet-monogame relatie waarbij beide partners afspraken maken over seks met anderen. “Vaak kiezen mensen hiervoor omdat hun seksuele noden niet voldoende ingevuld worden binnen hun vaste relatie”, zegt psychologe Nathalie Cardinaels. “Voorwaarde is natuurlijk dat beide partners een open relatie zien zitten. Je mag je partner nooit onder druk zetten. Open communicatie en respect voor mekaars visie is en blijft heel belangrijk.”
Dimitri en zijn partner hebben sinds drie maanden een open relatie. “Wij zijn elf jaar samen maar sinds een tweetal jaar heeft mijn echtgenoot een zware depressie wat ook gevolgen heeft voor ons intiem leven. Ik voelde me constant afgewezen en heb dan gezegd dat ik een open relatie wilde. Dat kwam bij hem als een donderslag bij heldere hemel. We hebben er lang over gepraat en zijn overeen gekomen dat avontuurtjes mogen maar dat we er wel eerlijk over zijn. We leven maar één keer en het is niet de bedoeling dat dat leven vol frustratie zit. Ik vind dat veel mensen nogal bezitterig zijn naar hun partner toe. Waarom zou je je partner iets misgunnen wat jij niet kan geven?”
Als jij totale behoeftebevrediging belangrijk vindt, is de kans groot dat jouw partner daar niet voor kan zorgen
Als je te weinig voldoening vindt binnen je eigen relatie, is het dan een goed idee om het bij iemand anders te gaan zoeken? Volgens psychologe Nathalie Cardinaels hangt dat af van de prioriteiten die je stelt. “Als jij trouw in een relatie het belangrijkste vindt, dan is een monogame relatie een perfect verdedigbare keuze. Je groeit samen als koppel en aanvaardt dat niet elke behoefte ingevuld wordt. Maar als jij die totale behoeftebevrediging wel belangrijk vindt, dan is de kans groot dat jouw partner daar niet voor kan zorgen. Dan kan een open relatie een alternatief zijn, mits duidelijke afspraken natuurlijk. Al heeft jouw partner natuurlijk het recht om ‘neen’ te zeggen.”
Nieuwe zuurstof aan je oude relatie?
Weinig radio2-luisteraars zien een open relatie zitten. Dat blijkt uit de vele reacties op Facebook. “Het is ook heftig om te horen dat je partner iets mist binnen jullie relatie,” vindt Nathalie Cardinaels. “Het kan je onzeker maken. Je vraagt je misschien af of die andere persoon beter is in bed dan jij.”
Wij hebben enkele jaren geleden besloten om naar een parenclub te gaan en dat was de beste beslissing ooit
En toch kan een open relatie ook nieuwe zuurstof geven aan je oude. “Ervaringen met een andere bedpartner kunnen je op een andere manier doen kijken naar je vaste relatie. Die vrijheid kan zuurstof geven.”
Petra kan dat alleen maar beamen. Ze is intussen achttien jaar samen met haar partner en sinds enkele jaren bezoeken ze regelmatig een parenclub. “We hebben na zeven jaar een stevige dip doorgemaakt in onze relatie. Door veel te praten en er hard aan te werken, zijn we er weer bovenop geraakt. En kort daarna hebben we beslist om een fantasie van ons beiden waar te maken: naar een parenclub gaan. Het was de beste beslissing ooit. We zijn er alleen maar sterker door geworden, vooral omdat we mekaar vertrouwen.”