
de inspecteur
Wat als je niet kan slapen door de straatverlichting?
ma 17 jun. - 6:16

Ze klopt aan bij De Inspecteur die naar netwerkbeheerder Fluvius stapt. Want ook al is de gemeente verantwoordelijk voor de straatverlichting, Fluvius is de partner die het allemaal moet inrichten en organiseren. Het zijn ook zij die de plannen opmaken van de straatverlichting om er voor te zorgen dat er een egale spreiding is van het licht. Bij de opmaak van die plannen wordt er uiteraard rekening gehouden om overlast bij bewoners minimaal te houden.
Björn Verdoodt van Fluvius: "Jaarlijkse krijgen we tussen de 300 en 400 meldingen van burgers die vinden dat ze te veel licht binnen krijgen van de straatlampen. Maar als je weet dat er 1,2 miljoen openbare verlichtingspunten in heel Vlaanderen staan, valt dat cijfer best mee."
Ook overlast?
Fluvius gaat er prat op steeds naar een oplossing te zoeken (en te vinden) wanneer hen overlast wordt gemeld. Die melding doe je best rechtstreeks bij hen en niet bij de gemeente zelf. Want het is Fluvius die voor de oplossing moet zorgen. Ook voor het melden van kapotte straatverlichting zijn zij het aanspreekpunt en doe je dus best via de website van Fluvius.
Handig om weten: Elke straatlantaarn draagt een cijfercode die je best bij de hand hebt als je een probleem of overlast doorgeeft. Gaat het om een gevellamp kan je via het huisnummer aangeven over welke lamp het gaat.
Verdoodt: "Binnen de 14 dagen zorgen we in 90 % van de melding voor een oplossing, die termijn is ons trouwens ook opgelegd door de overheid. Als het gaat over een groter probleem dan een defecte lamp, kabels stuk bijvoorbeeld, kan het uiteraard iets langer duren."
Wat met Katrien?
Voor Katrien wordt er op dit moment aan een oplossing gewerkt. Fluvius denkt voor haar aan een afdekplaat boven de lamp waarmee ze het licht enkel naar de straat richten waardoor ze er geen last meer van zal hebben in haar slaapkamer. Een oplossing die vaak wordt toegepast met positief resultaat, klinkt het bij Fluvius. Het verplaatsen van van een straatlantaarn ligt minder voor de hand, dat heeft dan weer te maken met de egale spreiding van het licht in de straat dat in het gedrang komt.