Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Wat als je partner een alcoholprobleem heeft? “Pas toen ik zei dat ik van hem wou scheiden, ging hij naar de AA”

vr 21 apr. - 1:00

Hoe moet je omgaan met een partner of familielid die lijdt aan een alcoholprobleem. Kan de omgeving ingrijpen of zelf maatregelen treffen. “Je kan jezelf niet helpen, als je zelf het probleem niet inziet”, vertelt ex-verslaafde Ludo bij 'Radio2 Wijs'.
Alcohol
© Pexels

Het kan een zware last zijn wanneer je iemand die je lief hebt, zo ziet veranderen en verslonden worden door zijn of haar verslaving. “Ik werd op een bepaald moment zelf gek. Ik verstopte zijn flessen in de hoop dat het ging helpen", getuigt Marleen.

Partner met alcoholprobleem

Marleens partner, had een alcoholprobleem. Ze vertelt bij 'Radio2 Wijs' hoe zwaar leven met een alcoholverslaafde onderschat wordt. “Ik had nooit gedacht dat alcohol ooit een probleem ging zijn in onze relatie, maar toch. Alcohol is een sluipend gif. Mijn man was verslaafd en ik kon daar niet mee om. Je voelt liefde, kwaadheid, verdriet en angst. Ik sloot me af van de buitenwereld en ik hield het ook geheim om ons gezin te beschermen.”

Ik loog tegen mijn omgeving over onze thuissituatie. Ik was beschaamd en wou ons beschermen.

— Marleen Verheye

“In het begin probeerde ik te helpen, maar achteraf gezien heb ik dat op de verkeerde manier gedaan”, vertelt Marleen. “Ik verstopte zijn drank, vertelde het aan de huisarts, probeerde zelf met hem te praten. Het hielp niet. Ik kreeg steeds het antwoord dat ik me niet moest bemoeien en dat hij niets verkeerd deed. Door de drank viel hij altijd in slaap en moest ik vaak plannen afzeggen. Dan loog ik tegen vrienden dat mijn kinderen ziek waren. Ik was beschaamd.”

Stoppen met drinken of scheiden

Ze wou niet dat haar man lastig werd, dus zorgde Marleen voor het huishouden, maar op een bepaald moment had ze er genoeg van. “Ik nam alles over: betalingen, huishouden, het eten klaarmaken, … Op een bepaald moment heb ik hem gezegd dat ik weg zou gaan en de kinderen meenam. Ook mijn dochter had hem erop aangesproken dat ze niet meer zo’n papa wou.”

Daar was hij erg van geschrokken. Samen hebben ze naar een oplossing gezocht en ze stapten naar de AA (Anonieme Alcoholisten Vlaanderen) en naar de AL-ANON (Voor familie en vrienden van alcoholisten). “Ik wist niet dat zulke hulporganisaties bestonden. Het was de jaren 80 en in de media hoorde je er weinig tot niets over. Zij hebben ons geholpen en onze relatie gered.”

Ook luisteraar Ludo had een alcoholprobleem. Hij zag niet in dat hij verslaafd was. “Ik ben pas naar de AA gegaan, toen mijn familie ermee dreigde dat ik mijn kleinkinderen niet meer ging zien. Zelf vond ik nog steeds dat ik geen probleem had, maar ik deed het voor hen. Na twee maanden had ik pas de moed om te durven uitspreken dat ik inderdaad een probleem had.”

Praten helpt!

Nu werkt Ludo zelf voor bij de AA. ““Ik help anderen door te tonen dat ze niet de enigen zijn. Toen ik verslaafd was, wou ik niet geholpen worden. Ik vond mezelf geen alcoholist. Dat was het probleem. Als je zelf niet beseft dat je een probleem hebt, kan je jezelf ook niet laten helpen.

Marleen blijft ook naar de AL-ANON gaan. “Ik wil anderen die met dit probleem zitten, helpen. Ook ga ik langs op scholen om jongeren er attent op te maken wat de gevaren van alcohol zijn. Mijn belangrijkste tip: zit je met een probleem, praat erover. Er is zoveel hulp.”

Meer informatie over de Anonieme Alcoholisten Vlaanderen Meer informatie over de AL-ANON

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet