Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Wat als je partner gierig is? Jan: “De kleinkinderen moesten een yoghurtje delen”

za 15 apr. - 3:00

De grens tussen gierig of zuinig zijn, is flinterdun. Niemand zal ooit toegeven dat hij gierig is, maar vanaf wanneer spreken we van gierigheid? En hoe ga je om met een gierige partner? Karolien Debecker ging op zoek naar antwoorden bij de Radio2-luisteraars in Wijs.
Eurobiljetten
© Pexels

Verschil

“Door de energiecrisis moeten mensen zuiniger omgaan met geld. Vroeger had zuinigheid iets benepen, maar nu is het hip! Op Instagram en TikTok bestaan er eindeloos veel accounts die tips geven over hoe je zuiniger kan leven.” Maar vanaf wanneer verandert die zuinigheid in gierigheid?

De moeder van een vriend droogt de schillen van een sinaasappel op de verwarming om ze daarna in heet water te weken en dat als thee te drinken. Ik weet niet of dit gierigheid is, extreme duurzaamheid, of een gezonde lifehack

— Isolde uit Damme

“Wie gierig is, verbant alle kwaliteit uit z’n leven alleen maar om meer te besparen”, zegt Radio2-stem Cara Cobbaert. “Sommige mensen hebben het meegekregen van hun ouders, maar het kan ook dieper zitten. Sommigen lijden aan een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Dat zijn mensen die alles onder controle willen houden, ook geldzaken. Het wordt een obsessie om geen geld uit te geven. Het wordt een prioritair doel, waardoor andere doelen in het leven verwaarloosd worden. Wie gierig is met geld, is vaak ook gierig met zijn gevoelens en emoties. Net zoals bij geld, wil hij die controle houden over zijn gevoelens.”

Gierige partner

De partner van Jan geeft niet graag geld uit. “Het is moeilijk om samen te leven met iemand die écht gierig is. Zeker als je dat zelf niet bent”, vertelt hij. “Het is soms echt overdreven. Wanneer de kleinkinderen komen, moeten ze één yoghurtje delen. Tijdens het winkelen zegt mijn partner vaak dat we al genoeg eten gekocht hebben, terwijl je zelf weet dat die hoeveelheid veel te weinig is voor twee of vier personen. Dat is frustrerend.”

“Het is moeilijk om haar te wijzen op de manier hoe ze met geld omgaat. Het zijn ten eerste haar kleinkinderen en het is niet aan mij om te zeggen hoe ze hen moet opvoeden. Het vreet wel aan mij. Van mij mogen ze dat yoghurtje zeker hebben. Als er dan een half potje blijft staan, eet ik het zelf wel op.”

“Er is een groot verschil tussen mensen die niets willen uitgeven maar er wel de middelen voor hebben en de mensen die gewoonweg een geldtekort hebben. Bij ons is geld alleszins niet het probleem. Het is puur van niet willen.”

Ik drink nooit een drankje buitenshuis, omdat je voor dat geld veel meer drankjes in de winkel kan kopen.

— Luisteraar Danny

Kan je ervan af geraken?

Radio2-stem Cara Cobbaert is op zoek gegaan naar een oplossing. “In therapie gaan, kan helpen. Bij psychotherapie of cognitieve gedragstherapie staan gedragsveranderingen centraal. In dit geval gaat het vooral om de mensen aan te moedigen om kosten te maken. Koop eens een boeket bloemen voor iemand of trakteer een vriend op een etentje. Maar om in therapie te gaan, moet de persoon zelf beseffen dat hij gierig is en hulp kan gebruiken.”

In therapie gaan, is een heftige stap. “Als buitenstaander kan je een gierig persoon ook op verschillende manieren helpen. Je kan jouw vriend/partner plagen wanneer hij of zij zich overdreven zuinig gedraagt. Na een tijdje zal hij of zij zich ook vragen beginnen stellen over zijn relatie met geld. Als ze dan wel eens iets uitgeven, kan je ze een compliment geven als soort van aanmoediging.”

“In het geval van Jan kan hij zijn partner ook geruststellen dat ze niets te kort zal komen. Het zal niet aankomen op het extra yoghurtje voor de kleinkinderen. Je gaat er niet van dood.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet