Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Wat als je uitgerookt wordt door je buren?

ma 20 mei - 6:04

"Beter een goede buur dan een verre vriend" is een gekend spreekwoord. Maar dat is helaas niet bij iedereen het geval. Annick ondervindt hinder van de barbecue van haar buurman. Tot een compromis komen is geen optie. Radiorechter Jan Nolf geeft tips om toch een oplossing te bereiken.

Annick mailt ten einde raad naar "De Inspecteur". Ze wordt volledig uitgerookt door de betonnen, omhoog gemetselde barbecue van haar buurman. Die is geplaatst tegen de gezamenlijke buitenmuur. Het rookkanaal komt net boven de muur. Annick woont ten oosten van haar buur. De meest voorkomende windrichting in ons land is de westenwind en dat maakt dat Annick alle rook in haar richting krijgt.

Buiten eten, de was ophangen of de ramen laten openstaan is onmogelijk geworden. Ze verzoekt haar buurman vriendelijk om de barbecue te verplaatsen maar die weigert. Annick is ten einde raad. 

Je kan hier het verhaal van Annick beluisteren:

Radiorechter Jan Nolf raadt eerst en vooral aan om tot verzoening te komen met je buur. Leg je probleem uit en probeer samen tot een oplossing te komen. Maar dat is, zoals bij Annick, niet bij iedereen mogelijk...

Tips van de Radiorechter

  • Neem een kijkje in het GAS-reglement van je stad of gemeente. Het kan dat daar een reglementering voorzien is in verband met rookhinder. Is jouw buur in strijd met die reglementering, dan kan die een GAS-boete krijgen.
  • Rookhinder is een milieukwestie. Je kan een klacht in te dienen wat betreft milieuhinder. De meeste gemeenten hebben hiervoor een centraal meldpunt dat je telefonisch of per mail kan bereiken.

Probeer altijd eerst te gaan voor een verzoeningsprocedure

— Radiorechter Jan Nolf

Dagvaarding

Kom je met bovenstaande tips niet tot een compromis, dan heb je altijd de mogelijkheid om je buur te dagvaarden. Dat wil zeggen: naar de gerechtsdeurwaarder stappen en de andere partij voor het vredegerecht brengen. In zo'n dagvaarding zitten best 2 elementen volgens de Radiorechter:

  • Je vraagt een schadevergoeding. Best niet hoger dan €5.000 anders kom je bij terecht bij de rechtbank van eerste aanleg en wordt het proces complexer. 
  • Daarbovenop vraag je een dwangsom, een som die betaald moet worden per gemaakte overtreding bovenop het verbod van de vrederechter. Die dwangsom staat los van de grens van €5.000. Bijvoorbeeld: De vrederechter beslist dat de barbecue niet meer dan 1 keer per week mag branden. Per keer dat de buur de barbecue extra aansteekt, moet hij of zij een dwangsom betalen. De vrederechter kan niet beslissen dat de barbecue absoluut niet meer mag branden.

Komt de andere partij niet opdagen, dan wordt er een verstekvonnis uitgesproken. 

Onthoud wel: een dagvaarding is een dure procedure. Voor een gerechtsdeurwaarder betaal je al snel rond de €300 à €400. Je krijgt die som geld enkel terug als je de rechtszaak wint. "Duur maar zeer effectief, vooral de dwangsom", zegt Jan Nolf

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet