Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Wat betekent de nieuwe Vlaamse regering voor Oost-Vlaanderen?

ma 30 sep. - 4:46

De Vlaamse regering is gevormd. Jan Jambon van N-VA wordt minister-president. Samen met CD&V en Open VLD is zijn partij tot een akkoord gekomen over de zaken die ze de komende jaren willen verwezenlijken. Voor Oost-Vlaanderen zijn er zaken beslist over de gemeentefusies, het voortbestaan van de provincies, de waterbus en de opleiding tot imam in de Islamitische godsdienst.
Gwendolyn Rutten, Jan Jambon, Bart Dewever en Wouter Beke aan de tafel bijfoto VRT de persconferentie
© Foto VRT

Er was een kans dat de passagiers van de waterbus op de Schelde het regeerakkoord aan den lijve zouden ondervinden, want de waterbus dreigde te verdwijnen. De bus vaart tussen Antwerpen en Kruibeke, maar het Antwerps Havenbedrijf wil hem niet meer financieren. De passagiers zijn nu opgelucht. In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord staat dat Vlaanderen de waterbus voortaan zal financieren.

Provincies

De N-VA pleitte lang voor de afschaffing van de provincies. De vorige regering had de bevoegdheden van de provincies al sterk ingeperkt, maar tot een afschaffing komt het in deze nieuwe regering niet. Het provinciebestuur is opgelucht. Eerste gedeputeerde Kurt Moens, van N-VA, is ook tevreden. "Ik kan mij voorstellen dat het bij ons personeel vragen opriep en ik merk nu dat de ongerustheid bij onze mensen weg is, ze zijn gerust gesteld."

Wie de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen wordt, is nog niet bekend. Dat hing af van wie in de nieuwe regering zou zitten. Binnen afzienbare tijd zal dat duidelijk worden.

Fusies

Er zal geen enkele gemeente verplicht worden om te fuseren. Dat is goed nieuws voor enkele Oost-Vlaamse gemeenten die tegen een fusie zijn, zoals Gavere, Zottegem, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Gillis-Waas, Ninove, Merelbeke en Horebeke.

Ook Luk Vander Meeren, de burgemeester van Wortegem-Petegem, is blij dat de verplichting om te fuseren er niet komt. "We zijn altijd voorstander geweest van een vrijwillige fusie", zegt hij.

Hij wil zelf zijn fusiepartner kiezen: "Verplicht worden om een partner te kiezen die niet jouw eerste keus is, is geen goed idee." Wat Wortegem-Petegem betreft denkt de burgemeester dat een fusie voor zijn gemeente op lange termijn misschien wel nodig is, maar dus wel met een gemeenten van de eigen keus.
 

Opleiding imam

De nieuwe Vlaamse regering gaat werk maken van een opleiding tot imam. Met een officiëel gecontroleerde opleiding kan de regering er voor zorgen dat binnen de moskee alles verloopt volgens de Vlaamse regels. Dat is een goede zaak vindt de Gentse imam Khalid Benhaddou. "Het is goed dat het nu in het akkoord is geschreven. Er waren in het verleden ook al pogingen om iets aan de opleiding te doen, maar dat lukte niet zo goed. Nu het echt opgeschreven staat zal dat wel kunnen." 

Benhaddou vindt het goed dat er controle zal zijn op de opleiding zodat de invloeden van buitenaf kunnen beperkt worden.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet