
radio2 wijs
Wat doe je met luide buren? “Ik kijk uit naar de dag dat de hond van mijn buur sterft. Het geblaf is slopend”
vr 10 jun. - 2:55

Geluidsoverlast kan zenuwslopend zijn. Maar wat doe je als je buren die overlast veroorzaken? Verdraag je het in stilte? Radio 2-luisteraar Inge alvast niet: “Mijn buurvrouw heeft een enorm luide stem. We kunnen al haar gesprekken meevolgen. Ik kan niet meer op mijn gemak buiten zijn. Ik roep dan terug naar haar. Zo weet ze ook wat het is.”
Er zijn ook luisteraars die hun verhalen anoniem deelden omdat ze er compleet doorzitten. “De hond van de buurvrouw blaft onophoudelijk. Het is slopend. Ik zeg het niet graag, want ik hou ook van dieren, maar ik kijk uit naar de dag dat haar hond sterft.”
Gerechtelijke stap tegen blaffende hond
Radio 2-luisteraar Eric kon het niet langer slikken: “Mijn buurvrouw kreeg voor haar verjaardag een soort windhond. Dat dier blaft de hele dag door naar alles wat passeert. Met haar in gesprek gaan, haalt niks uit. We hadden nochtans een zeer goede band. Sinds die hond er is, blijft er van onze band nog weinig over. Ze heeft zelfs houten panelen geplaatst tussen onze tuinen zodat ze me niet meer hoeft te zien.”
Sinds die hond er is, blijft er van onze goede band nog weinig over
Eric probeerde verschillende keren met zijn buurvrouw te praten, maar zonder resultaat. Hij besloot om de wijkagent te contacteren: “Hij heeft me beloofd dat hij met haar zou praten. Als het niet verbetert, zal ik de politie contacteren en dan kan ze een gasboete krijgen.”
Burenbemiddeling
Hoe pak je het dan aan als je er met je buur maar niet uitkomt? “Je kan beroep doen op burenbemiddeling”, zegt Els Bruyndonckx. Els is niet alleen zelf burenbemiddelaar, maar coördineert ook een team van 25 burenbemiddelaars in Antwerpen. Burenbemiddeling wordt aangeboden door de stad of de gemeente en is volledig gratis. Het is nog niet overal aanwezig, maar er wordt hard gewerkt om die diensten over heel Vlaanderen te verspreiden.
Hoe gaat dat dan in zijn werk? “Als bemiddelaar gaan wij op bezoek bij jou en luisteren we naar je verhaal. We kijken dan of je ervoor openstaat om samen met de bemiddelaar in gesprek te gaan met je buur. We gaan ook langs bij je buur, de hondenbezitter bijvoorbeeld, om ook naar die kant van het verhaal te luisteren. Als alle partijen ermee akkoord gaan, organiseren wij een babbel op een neutrale plaats op een moment dat voor iedereen past." Een bemiddelaar kiest geen kant. "Wij nemen als bemiddelaar een neutrale positie in. We zullen nooit één bepaalde partij gelijk geven maar zullen zoeken naar wat de twee partijen wel nog delen met mekaar. Vandaaruit zoeken we naar een oplossing."
Bij overmatig hondengeblaf werken we samen met hondencoaches. Die kunnen aan de hondenbezitter tips geven
Els Bruyndonckx: “Wat wij ook doen in geval van overmatig hondengeblaf, is beroep doen op een externe expert. We werken vaak samen met hondencoaches. Die zijn soms aanwezig tijdens het gesprek en kunnen de hondenbezitter tips geven. Veel mensen weten niet van het bestaan van een burenbemiddelaar, maar het kan heel nuttig zijn om ons in te schakelen. Bij minstens een derde van de mensen raakt de ruzie opgelost. Dat kan al tellen."