Wat doe je met stinkende kledij die je niet opnieuw kan wassen? "Gebruik de truc met wodka!"
aha
di 31 jan. - 5:00

We wassen te veel en dat is slecht voor het milieu, want jeansbroeken, wollen truien, sjaals of vesten hoef je eigenlijk niet te wassen. “Buitenhangen in de frisse lucht is de beste optie. Maar als je geen terras, tuin of buiten hebt, gebruiken wij de truc met de wodka", vertelt Hilde Colaers van VRT-kostuumatelier.
Wodka
“We doen wodka in een plantenspuit. Een derde wodka en twee derde water. Dat verstuiven we over de zweetplekken. Het is de alcohol in de wodka die de bacteriën doodt en de zweetgeur wegneemt. Dat mag de goedkoopste wodka zijn die je vindt. Je kan wodka ook vervangen door pure alcohol van 70 procent, weliswaar verdund. En dat haal je online of bij de apotheker. Het is nog goedkoper dan wodka en gebruik je op dezelfde manier: een derde gemengd met water.”
Ik was sommige kledij ook niet altijd! Buitenhangen is een optie of een 'Febreze' spray. En vorige week ontdekte ik een 'verfrissingsknop' op mijn droogkast.
Sportkledij
Uit sommige sportkledij krijg je de zweetgeur gewoon niet meer uit. “Dat wil zeggen dat je die kledij niet warm genoeg wast. Sportkledij mag je maar wassen op 30 à 40 graden. Maar die moet eigenlijk veel warmer gewassen worden, want het is de warmte die de zweetbacteriën doodt."
"Soms is er kledij die je amper weer schoon krijgt", vertelt Hilde Colaerts. “Kledij met pailletten, historische kostuums, oude kledij die al decennia meegaat, … Ofwel gaan we te rade bij de droogkuis, of gebruiken we de truc met de wodka en de alcohol. En ja, na een aantal jaar werken in het vak herken ik de zweetgeur van een bekende artiest of acteur. (lacht)”