Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat doen al die programma's op je wasmachine?

vr 2 nov. - 9:00

Uit een onderzoek van wasmachinefabrikant Miele blijkt dat de meesten van ons telkens dezelfde 3 wasprogramma's gebruiken: katoen, automatisch en express. Maar élke moderne wasmachine heeft minstens 10 verschillende wasprogramma's. Aparte programma's voor jeans, baby- of outdoorkleding of zelfs voor mensen met allergieën zijn al lang geen uitzondering meer.

Waar komen al die wasprogramma's vandaan? 

Je kleren wassen is altijd een compromis vinden tussen vlekken verwijderen en je kleren telkens een heel klein beetje verslijten of kapot maken. Je wasresultaat is altijd afhankelijk van 4 factoren: de chemie (het wasmiddel), de temperatuur, de duurtijd en de wrijving. En wasmachine fabrikanten proberen in hun wasprogramma's die 4 factoren zo goed mogelijk te combineren om voor elke soort stof zo minimaal mogelijk te wassen (zodat de stof minder verslijt) met een zo goed mogelijk anti-vlekken resultaat. Daarom verschijnen er dus per textielsoort nieuwe programma's. Want bezwete sportkleding moet vooral erg goed gespoeld worden, terwijl modderige werkkleding wel wat wrijving en wasmiddel nodig heeft. 

Nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen er ook voor dat er steeds meer mogelijkheden bij komen. Modernere motoren zorgen voor veel snellere en preciezere bewegingen van de wastrommel, wasmachines wegen zelf hoe zwaar de trommel beladen is en passen de draaisnelheid van de trommel daarop aan, met sensoren wordt gemeten hoe vuil het spoelwater nog is om zo te weten wanneer de was schoon is... 

Moet je die programma's echt gebruiken? 

Ja. Je hoeft natuurlijk niet elke week 17 verschillende wasjes te doen in plaats van je standaard 3, maar weet dat je textiel er wel bij vaart als je gebruik maakt van de aangepaste programma's. Je wasmachine is een gesofisticeerde robot die ervoor kan zorgen dat alles zonder zorgen perfect uit de was komt. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet