
de inspecteur
Wat doen tegen koortsblaasjes?
vr 23 jan. - 8:00

Als je koortsblaasjes krijgt, dan ben je besmet met het herpes labialis virus.
De blaasjes ontstaan met een prikkend en branderig gevoel.
De meeste producten tegen koortsblaasjes zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek en zijn gemaakt op basis van aciclovir, penciclovir of docosanol(zoals bv Zovirax, patches van Compeed,…)
Maar volgens een onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie öko Test brengen ze weinig zoden aan de dijk, want ze zouden de duurtijd van een koortsblaas maar met amper een halve dag verkorten. En tegen het virus doen ze al helemaal niets, volgens öko Test.
Ook viroloog Marc Van Ranst zegt dat je er weinig kan aan doen. Je kan een koortsblaas niet genezen. Je kan wel proberen om de pijn en de last te verlichten. En de middeltjes van bij de apotheker kunnen de duurtijd een beetje verkorten, maar net zo goed gebeurt dat niet.
Hoe sneller je een behandeling start, hoe beter. Maar hoe dan ook zal je de blaasjes moeten uitzieken. Een koortsblaasje blijft ongeveer een week.
De luisteraars van Radio2 tipten ook andere middeltjes, die niet uit de apotheker komen. Mosterd, rum, zelfs ochtendurine of oorsmeer. Maar volgens professor Van Ranst helpen die niet. Maar als je je er goed bij voelt, en je gelooft er in dat ze helpen, waarom niet?
Je moet het koortsblaasje wel proper houden: er afblijven, handen wassen en ontsmetten. Een ijsblokje kan volgens professor Van Ranst de pijn wel verzachten.
Let er vooral op dat je geen zure dranken drinkt en dat je niet pikant eet. En niemand kussen, anders kan je andere mensen besmetten met het virus.
Hoe dan ook, de middeltjes kunnen hoogstens de symptomen van het herpesvirus bestrijden, de oorzaak, het virus zelf aanpakken, doen ze niet. Dat moeten we dus nog altijd uitzieken.
Ook Dokter Devroey kwam bij De Madammen eerder al vertellen over koortsblazen, herbeluister hem hier.