
de inspecteur
Wat is de beste pindakaas?
di 14 feb. - 7:10
Je vindt ‘m intussen in elke supermarkt. Maar waar verkopen ze de lekkerste?

We zijn dan wel geen Nederlanders, toch lusten ook wel wat Belgen pindakaas op hun boterham. De 100 proevers van de Inspecteur gingen op zoek naar de lekkerste.
Top 5
- Albert Heijn – 3,89 euro/kg
- Calvé – 6,51 euro/kg
- Boni (Colruyt) – 5,54 euro/kg
- Delhaize – 5,57 euro/kg
- Vita d’Or (Lidl) – 3,78 euro/kg

Niet zo ongezond als het lijkt
Dr. Annick Verween ontdekte dat pindakaas een aantal positieve eigenschappen heeft.
- Het is heel rijk aan vitamine B, vitamine E en vezels.
- Het is weliswaar heel (maar dan ook héél) rijk aan vet, maar dan wel vooral de ‘gezonde’ onverzadigde vetzuren.
- Het suikergehalte valt heel goed mee. Winnaar Albert Heijn bevat de meeste suiker (ongeveer 5 klontjes per pot). Anderen zoals Calvé, bevatten alleen suiker die van nature aanwezig is in de pinda’s.
- je eet het toch best niet elke dag, want het bevat minstens 620 kcal per 100 g. Daarmee hoort pindakaas thuis in de restgroep van de voedseldriehoek.
- Voor de structuur voegen de producenten er ook zonnebloemolie en palmvet aan toe. Die zijn helaas minder goed voor de gezondheid.
- Al bij al is pindakaas een vrij natuurlijk product, ook al wordt het dan industrieel gemaakt.
- Het gehalte aan pinda’s verschilt nogal. Boni van Colruyt bevat er 90%, terwijl AH er maar 76% heeft.
- Als je de minste calorieën wil op je boterham, koop dan de pindakaas van Boni.
- En o ja, waar komt die naam toch vandaan? Pindakaas was in de 18e eeuw nog een soort vast blok waar ze plakjes afsneden – net zoals bij jonge kaas dus. Gaandeweg werd het een smeerbare pasta.
- In andere landen heet het meestal pinda-boter. In Nederland was de term boter echter alleen weggelegd voor roomboter. Ze hielden het dan maar bij pindakaas en wij namen de term over.