
de madammen
Wat is een chemobrein? En kan je geheugenproblemen herstellen?
do 9 sep. - 8:45

“Het is voor iedereen die kanker krijgt een emotioneel moment”, begint de dokter. “Je leeft in angst en onzekerheid. Mensen worden slapeloos. Je bent bezig met kanker, meer dan met het onthouden van banale dingen of het oproepen van banale zaken. Daardoor gaat je geheugen en je concentratie al bij iedereen minder zijn.”
Chemotherapie
“Het ‘chemobrein’ slaat wel echt op mensen die therapie gehad hebben”, legt de dokter uit. “Waarbij we zien dat dit verschillende maanden na de behandeling nog altijd aanwezig is. Maar het is vooral ontdekt bij vrouwen die chemotherapie gehad hebben voor borstkanker. Je komt het dus wel vaker tegen.”
“Je hebt natuurlijk ook altijd mensen die er helemaal geen last van hebben, of mensen die er veel meer last van hebben. Vooral als het langdurig aansleept, mag je spreken van een probleem. Dan kan je er ook iets aandoen. Men gaat je verschillende medicijnen geven, zelfs tot rilatine om je concentratie te verhogen. Maar er is ook gedragstherapie: je moet er mee leren omgaan en je opnieuw leren concentreren.”
Andere medicijnen waar je vergeetachtig van wordt
“Slaapmiddelen zorgen ervoor dat je vergeetachtig wordt, maar ook antidepressiva of pillen tegen angst. Ook pijnstillers kunnen je geheugen- en concentratieproblemen geven. Dit zijn allemaal net medicijnen tegen ‘te veel denken’. Het ene houdt het andere in stand.”
En er zijn ook andere oorzaken die je geheugen kunnen aantasten: “Alcoholmisbruik kan de hersenen definitief beschadigen. Dit kan een vorm van demensie geven die vergelijkbaar is met alzheimer. Maar dit is uiteraard niet meer te herstellen. Ook als je 30 jaar lang slaappillen hebt genomen, is de kans zeer klein dat je kan herstellen. Als je 6 maanden chemotherapie hebt gehad, kan je uiteraard wel werken aan een herstel.”