
de inspecteur
Wat?! Kost die auto me zoveel?
do 17 sep. - 6:00

We staan er eigenlijk niet bij stil (en we wíllen er vaak ook niet bij stilstaan) maar een auto bezitten is ontzaglijk duur. Volgens een berekening van Cambio kost een kleine stadsauto jou elke maand al zo’n 280 euro, zonder dat je er ook maar één kilometer mee aflegt. Bij grotere, duurdere wagens is dat vanzelfsprekend nog meer.
Meten is weten
Benieuwd hoeveel jouw auto je kost? Bereken het hier! Ga er wel even goed voor zitten en probeer vooral niet van je stoel te vallen als je het bedrag ziet…
De redactie van De Inspecteur kwam met een héél optimistische berekening uit op 22,9 cent per kilometer bij 15.000 km per jaar. En dan nog op voorwaarde dat de wagen in kwestie het 200.000 kilometer uithoudt zonder al te hoge kosten.
In werkelijkheid leggen heel wat Belgen veel minder kilometers af, waardoor de prijs per kilometer een pak hoger uitvalt. Zo kost die auto heel wat mensen elk jaar één of meerdere maandlonen…
Delen is het nieuwe hebben
Tien jaar geleden werd je misschien nog meewarig bekeken als je zei dat je aan autodelen deed (‘kan je geen eigen auto betalen misschien?’), maar vandaag zijn autodelers helemaal mee met hun tijd. Met de auto sta je steeds meer vast in de file, dus gebruiken veel mensen als ze kunnen andere manieren om zich te verplaatsen.
Investeren in een eigen wagen is voor veel Belgen dus minder interessant geworden, en voor die momenten waarop je er wel één nodig hebt bestaan er verschillende manieren om te autodelen.
Cambio – autodeelorganisatie die intussen actief is in meer dan 20 steden. Delen kleine stadswagens, grote bestelwagens en alles ertussenin.
Autopia – particuliere autodeelorganisatie (met privé-auto’s dus) die intussen actief is in 11 steden. Je kan er zowel een deelwagen zoeken als je eigen wagen opgeven om te delen.
Tapazz - softwareplatform waar je je auto kan delen als je er zelf geen gebruik van maakt. Je kiest zelf de kilometerprijs, en je verhuurt aan andere mensen die geen auto hebben.
Er zijn intussen ook al lokale initiatieven: Dégage (vzw De Gedeelde Autovloot Gent) en Partago in Gent, Bolides in Antwerpen, Zen Car in Brussel…
Afweging
Elke vorm van autodelen heeft z’n eigen voor- en nadelen. Het komt erop aan om te zoeken welke vorm het dichtst aanleunt bij jouw autogebruik. Deze website kan je daarbij helpen.
Niet iedereen zal financieel beter af zijn met een deelauto, maar als je minder dan 10 à 12.000 km per jaar aflegt kan je er wellicht je voordeel mee doen. Uiteraard op voorwaarde dat er een initiatief in je buurt is.
Wat niet is kan nog komen: als de vraag naar een Cambiopunt in je omgeving groot genoeg is komt het er misschien wel. Of je start gewoon zelf een deelgroep op. Laat je daarbij dan wel begeleiden door een ervaren organisatie als Autopia.
Tijdens de Week van de Mobiliteit kan je je informeren over de mogelijkheden op de autodeelsalons, die in verschillende autovrije steden plaatsvinden.
En ja: wellicht zal je een knop moeten omdraaien in je hoofd, maar wel een knop die je elk jaar tot duizenden euro’s kan helpen besparen...