Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat met algen in de vijver?

di 20 mrt. - 6:55

Luisteraar Johny uit Limburg wil zijn vijver lenteklaar maken. Daarvoor wil hij onder andere weten hoe hij de algen in zijn vijver kan bestrijden. “In de winkel heb je producten om onder meer die alg
algen bestrijden

Luisteraar Johnny uit Limburg wil zijn vijver lenteklaar maken. Daarvoor wil hij onder andere weten hoe hij de algen in zijn vijver kan bestrijden. “In de winkel heb je producten om onder meer die algen te bestrijden. Ik vraag me af of die producten ook echt werken.”

Wij vroegen het aan hydrobioloog Thierry Vercauteren van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne.

Van zodra het mooi weer wordt en de zon veel en lang schijnt, kunnen er algen ontstaan in je vijver. In principe is de aanwezigheid van algen geen probleem. Pas als je een overmatige groei aan algen hebt, ontstaan er problemen zoals zuurstoftekort en dat zorgt voor o.a. vissterfte.

In een vijver ontstaan vaak draad- en of zweefalgen. De draadalgen zijn lange slierten, die vrij drijven in het water of zich vasthechten aan de vijverbodem en de planten. Je kan ze in principe zelf verwijderen door ze op te scheppen van de bodem. Bij zweefalgen is dat veel moeilijker, want ze zijn zo klein dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn.

Hoe ontstaan er algen in je vijver?

Er zijn verschillende redenen voor een algenplaag zoals teveel vissen in de vijver die zorgen voor veel uitscheidingsstoffen, een vijver die altijd in de zon staat, maar ook een teveel aan slib, meststoffen en bladeren in de vijver.

Wat kan je er tegen doen?

In de tuincentra kan je producten kopen die algen bestrijden. Maar hydrobioloog Thierry Vercauteren staat enigszins argwanend tegenover eender welk product dat bedoeld is om algen in de vijver te verwijderen. Ofwel gebruik je die producten in beperkte mate en geraak je niet van die algen af, ofwel ga je rigoureus om met algenbestrijdingsmiddelen en dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de vijver, zoals vissterfte enz.

Volgens Thierry kan je op een meer duurzame en goedkopere manier de algen in je vijver verwijderen. Bepaalde vissen eten algen op. Dat gaat dan zowel over draad- als zweefalgen. Ook watervlooien zijn uitstekende algeneters, specifiek zweefalgen. Het nadeel is wel dat die watervlooien niet vies zijn om mensen te bijten. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je niet teveel vissen hebt in je vijver en dat je regelmatig slib en bladeren uit de vijver haalt. Ook beweging speelt een belangrijke rol. Zet stroming op je vijver door bijvoorbeeld een fontein en je hebt al minder kans op algen.

Een tip van Thierry !

Als je met algen in je vijver zit, kan je ook stengels gerst, stro of lavendel bundelen en in je vijver leggen. Je moet die stengels dan drie à vier weken laten rotten in je vijver. Op die manier verdwijnen de algen.
(Let op: er kan tijdens die 3 à 4 weken een onaangenaam geurtje rond je vijver ontstaan. Dat komt door het rottingsproces.)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet