Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 wijs

Wat zeg je beter niet tegen iemand die zich slecht voelt? “Ge hebt zoveel om dankbaar voor te zijn”

ma 20 mrt. - 7:00

Hoe kan je een Warme William zijn, een echt luisterend oor. Het is niet altijd gemakkelijk en je kan snel iets fout zeggen. De Radio2-Luisteraars lieten weten wat voor hen een troost kon bieden, maar ook wat je absoluut niet moet zeggen.
Stop
© Pexels

“Zet je erover”, ik kan dat niet meer horen!

Luisteraar Magda uit Aalst vecht al jaren tegen een zware depressie. “De meeste mensen begrijpen niet wat ik meemaak of willen het niet begrijpen. Ze weten niet hoe hard ik afzie en het niet meer zie zitten. Ik heb het moeilijk wanneer ze zeggen dat ik me erboven moet zetten. Ik kan het niet meer horen.”

Als het me even teveel wordt, heb ik graag dat ze het probleem erkennen en niet weglachen of wegwuiven. Dat mensen mee zoeken naar oplossingen en niet stil zwijgen. Ik hoor graag bevestiging dat ik toch goed bezig ben.

— Radio2-luisteraar Clara

“Ik geef toe dat het moeilijk te begrijpen is”, gaat Magda verder, “Ik ben een gevoelig iemand. Ik heb ook hulp gezocht. Momenteel ben ik in behandeling bij een psychiater en die vrouw heeft me al veel kunnen helpen. Wat ik zou willen, is dat mensen gewoon liefelijk met mij omgaan. Ik doe dat ook naar anderen toe, maar raak dan enorm gekwetst als ik het niet terugkrijg.”

Er is geen weegschaal van verdriet

Luisteraar Daisy vindt het vreselijk wanneer verdriet vergeleken wordt. “Ik haat het wanneer mensen zeggen: ‘Er zijn er die het nog moeilijker hebben.’ Nee! Er is geen weegschaal van verdriet. Het valt niet te vergelijken. Het voelt alsof jouw verdriet er niet mag zijn en dat je je aanstelt over een futiliteit.”

Je kan beter een gebroken arm hebben dan iets mentaal. Een gebroken arm zien mensen tenminste

— Radio2-luisteraar Paul

“Als je constant hoort dat je niet zou mogen wenen, durf je het op een gegeven moment ook niet meer. Dan ga je je opsluiten met je verdriet. Je maakt jezelf wijs dat je je aanstelt. Iedereen relativeert jouw probleem, dus het zal wel niets zijn. Dat mag niet.”

Daar is luisteraar Luc het helemaal mee eens. “Mensen kunnen minder met negativiteit om, tenzij het sensationeel is. Het leven moet leuk en plezant blijven. Ik had ooit een zwaar ongeval, dat vond men sensationeel om naar te luisteren. Maar over de pijn klagen, dan kreeg ik altijd ‘het komt wel goed’ te horen. Misschien bedoelen ze het goed, maar het is toch een soort van afwimpeling van het onderwerp. Het is heel tweeslachtig, want als de andere persoon zich in een slechte situatie bevindt, dan wil hij ook een luisterend oor.”

“De kans op opsluiting bestaat inderdaad. Mensen willen niet meer naar je miserie luisteren. Dan stop je er op den duur ook mee. Later moet je veel kracht hebben om er nog iets over te durven zeggen. Op een bepaald moment moet je wel gaan ventileren. Ik ben daar hulp voor gaan zoeken, maar ik moest de moed er voor bijeenrapen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet