Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis: 10 vragen beantwoord

ma 16 mrt. - 7:49

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de financiële sector. Heeft het nog zin om geld op je spaarrekening te zetten? En dreigen we weer in een financiële crisis terecht te komen? De Inspecteur legt alle vragen voor aan Isabelle Marchand van bankenfederatie Febelfin.

De inspecteur krijgt heel veel vragen over de financiële gevolgen van de coronacrisis. Isabelle Marchand van bankenfederatie Febelfin beantwoordt de meest gestelde vragen.

Komt er een nieuwe financiële crisis?

Volgens Febelfin zal het niet zo'n vaart lopen. "We zitten nu in een volledig andere crisis dan in 2008. Toen was het een financiële crisis, nu eerder een maatschappelijke crisis." Maar volgens economen is het wel zo goed als zeker dat we in een recessie zullen belanden. "De groeiverwachtingen voor de economie zijn negatief en dat zal iedereen negatief ondervinden."

Moeten we bang zijn dat er banken failliet gaan?

Het is een andere situatie dan 2008 want banken zijn veel robuuster door regelgeving die er is gekomen. "Banken moeten nu een stresstest doorstaan. Daardoor staan ze er veel beter voor dan in 2008. Banken blijven de veiligste plek om je geld in bewaring te geven."

Heeft dit gevolgen voor het geld op spaarrekeningen?

"De rente op spaarboekjes is nu al heel laag. En bovendien is er in België wetgeving die een ondergrens vastlegt voor de rente op spaarboekjes. Dat is 0.11%." Veel banken hanteren nu al die ondergrens dus spaarders zullen weinig verschil voelen.

Is beleggen in aandelen nog de moeite?

Het zijn zeer woelige tijden op de beurs. In drie weken tijd is de BEL20 bijna 35% gedaald. "Voor mensen die aandelen bezitten is het belangrijk om te kijken in welke sectoren je aandelen bezit, want sommige sectoren doen het wel nog goed. Maar op lange termijn presteert de beurs beter dan spaargeld." Mensen met aandelenfondsen kunnen zeker contact opnemen met de bank. Dan krijg je persoonlijk advies om een goede beslissing te nemen.

Is het nu een goed moment om op de beurs te beginnen beleggen?

Het is nog heel vroeg om daar uitspraken over te kunnen doen. "We zien dat er nog veel onvoorspelbaarheid op de beurs is ten gevolge van de coronacrisis. Het is nog niet duidelijk wanneer de pandemie haar hoogtepunt zal kennen en wanneer de beurs zich zal beginnen te herstellen."

Komt de annulatieverzekering van mijn kredietkaart tussen wanneer mijn reis geannuleerd wordt?

"Net zoals bij een gewone annulatieverzekering zijn epidemieën niet gedekt bij de verzekering via je kredietkaart." zegt Isabelle Marchand van Febelfin. Lees zeker goed je polis na, daar staan alle details in.

Wat mensen die tijdelijk geen inkomen hebben?

Zelfstandigen die hun zaak tijdelijk moeten sluiten of werknemers die door de maatregelen niet kunnen werken, hebben dus ook tijdelijk geen inkomen. De overheid heeft al enkele maatregelen genomen om die mensen tegemoet te komen en ook de financiële sector wil haar steentje bijdragen. 

"We hebben één goede raad: praat met je bank voor het te laat is. Stap dus zelf naar je bank als je problemen ondervindt om bijvoorbeeld je hypotheek te betalen." Er kan eventueel uitstel gegeven worden of de looptijd van je krediet kan aangepast worden.

Kan ik mijn pensioenspaarplan tijdelijk stopzetten?

"Dat kan je altijd even on hold zetten. Zelfs wanneer je maandelijks betalingen doet. Je moet gewoon even je bank contacteren."

Wat als mijn pensioenfonds nu afloopt?

"Je bent nooit verplicht om een pensioenfonds onmiddellijk op te nemen. Je kan dat nog even laten staan en het dan eventueel opnemen wanneer de beurzen zich wat hersteld hebben."

Is betalen met cashgeld gevaarlijk?

"We raden sowieso aan om zoveel mogelijk contact geld te vermijden. Het is het ideale moment om te leren betalen met kaart. Ook voor kleine bedragen kan je contactloos betalen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet